Τα κόκκινα δάνεια και η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης, στη σύσκεψη που που θα έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με τους προέδρους των συστημικών τραπεζών.

Κυβερνητική πηγή παρέπεμπε νωρίτερα σε πρόσφατη συνέντευξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες διότι δεν μπορεί να μην υλοποιήσει τη δέσμευσή της οι τράπεζες να υπηρετούν την κοινωνία.«Θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές σεβόμενοι πάντα τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων, οι οποίοι επένδυσαν μετά την κρίση δείχνοντας εμπιστοσύνη στις προοπτικές της χώρας και σε αυτή την κυβέρνηση», είχε δηλώσει ο κ. Δραγασάκης για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι τράπεζες.

Στη σύσκεψη, που ξεκίνησε στις 9 το πρωί της Τετάρτης, θα συζητηθεί η πρόσκληση που έχει απευθύνει πρόσφατα η Ρωσία, για να γίνει η Ελλάδα το έκτο μέλος στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την αύξηση του ορίου δανεισμού από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Tο νέο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται πλέον στα 80 δισ. ευρώ. Μετά την εξέλιξη αυτή οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν και πάλι ένα ασφαλές περιθώριο ρευστότητας το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ.