Αυξήσεις φωτιά στις τιμές των προστατευτικών μασκών ασφαλείας τύπου KN95 ή FFP2 έφερε η ανακοίνωση των νέων μέτρων που καθιστούν αυτούς τους τύπους μάσκας υποχρεωτικούς για μια σειρά δραστηριότητες των πολιτών σε κλειστούς χώρους όπως για παράδειγμα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ. Το υπουργείο Ανάπτυξης προαναγγέλει αυστηρούς ελέγχους στην αγορά και πού υψηλά πρόστιμα.

Μάσκες FFP2 ή KN95 – Μέχρι 20% αύξηση στο περιθώριο κέρδους

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του ουσιαστικά μίλησε για πρόστιμα – «μαμούθ» αν παρατηρηθεί μεγαλύτερο από 20% περιθώριο κέρδους σε είδη πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της μάσκας, σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2020. O υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για φαινόμενα αισχροκέρδειας και μίλησε για πρόστιμα που μπορούν να φτάνουν και το ένα εκατομμύριο ευρώ.

«Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2022 απαγορεύεται σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) να έχει κάποιος μεγαλύτερο από 20% περιθώριο κέρδους από ό,τι είχε τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή πριν την έναρξη της πανδημίας», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ανατιμήσεις – «φωτιά»

Ειδικότερα για το θέμα της ανατίμησης των μασκών αυξημένης προστασίας αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμής τους έχει αυξηθεί κατά 42%-43% όπως προκύπτει από συγκεκριμένα καταστήματα αλλά και από τη διαδικτυακή έρευνα αγοράς που γίνεται τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

Αξίζει παράλληλα να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι όπως καταγγέλλεται, παράλληλα με τις ανατιμήσεις φωτιά παρατηρούνται ελλείψεις αυτού του τύπου των μασκών ασφαλείας στα φαρμακεία, ενώ σφοδρά είναι τα πυρά που δέχεται η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία για το γεγονός ότι ανακοίνωσαν ένα τέτοιο μέτρο πριν λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προλάβουν φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος των πολιτών.
«Πρόστιμο που δε θα το έχετε ξαναδεί»

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι αυτές οι ανατιμήσεις συνιστούν αδίκημα και επιβάλλονται πρόστιμα, καλώντας συγκεκριμένο επιχειρηματία να «διορθώσει» τις φουσκωμένες τιμές.

«Το πρόστιμο που θα μπει δε θα το έχετε ξαναδεί. Τόλμησε να πάει Χριστουγεννιάτικα, επειδή ήρθε η Όμικρον, να γδάρει τον κόσμο. Του συστήνω να προλάβει, γιατί έρχεται Δευτέρα που οι υπηρεσίες δουλεύουν και το πρόστιμο θα κατοχυρωθεί. Μη νομίζουν ότι εγώ θα επιτρέψω εν μέσω αυτής πανδημίας να εκμεταλλευτούν την ανάγκη του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά.

Πού έχει φτάσει η τιμή του πακέτου των 10 τεμαχίων

Από διαδικτυακή έρευνα αγοράς διαπιστώθηκε πως τα 10 τεμάχια Famex Μάσκα Προστασίας FFP2 Particle Filtering Half NR Midnight Blue, που μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου πωλούνταν προς 2,1 ευρώ, από τις 24/12 η τιμή έχει σκαρφαλώσει στα 3 ευρώ (αύξηση 42,85%).

Κατά 10,09% έχει αυξηθεί το πακέτο των 10 τεμαχίων της Famex Μάσκας Προστασίας FFP2 NR για Παιδιά Lilac, που πλέον πωλείται προς 2,40 ευρώ από 2,18 ευρώ. Στα 15,2 ευρώ από 14 ευρώ πωλείται πλέον η FFP2 NR Face Mask KADI-100 Λευκό 25 τεμαχίων και στα 3,45 ευρώ από 2,9 ευρώ τα 10 τεμάχια Welooo FFP2 Μάσκα Προστασίας BFE >98% γαλάζια.