Αποκαλυπτικό non paper του ΔΝΤ για τη δραχμή

Το Spiegel αναλύει τι θα αγοράζουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με το διπλό νόμισμα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19:22
25/04/2015
Αποκαλυπτικό non paper του ΔΝΤ για τη δραχμή
6
loading

Σε μια αποκάλυψη για τα σχέδια που γίνονται για την ελληνική δραχμή προχωράει το Spiegel.

Το περιοδικόυποστηρίζει ότι οι δανειστές έχουν διερευνήσει τις συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και μάλιστα κάνει λόγο για σχετικό non paper του ΔΝΤ.

Στις σχετικές διεργασίες φέρεται να πρωτοπορεί το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι μία αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα ήταν «διαχειρίσιμη», αν και σε αυτήν την περίπτωση θα χρειάζονταν μέτρα προστασίας από κερδοσκοπικές επιθέσεις για ορισμένες «ευάλωτες χώρες», δηλαδή πιθανότατα την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Θεωρείται ωστόσο ότι τα κεφάλαια του μηχανισμού ESM, καθώς και τα νέα εργαλεία παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επαρκούν πλήρως για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Οι επιπτώσεις για τους Έλληνες

Αντιθέτως, για την Ελλάδα οι συνέπειες θα ήταν οδυνηρές, εκτιμούν οι ειδικοί του ΔΝΤ σύμφωνα με το Spiegel. Το περιοδικό κάνει λόγο για εμπιστευτικό non paper που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο στο ΔΝΤ με τίτλο «Η Ελλάδα μετά την αποχώρηση από το ευρώ».

Μεταξύ άλλων οι συντάκτες του non paper φέρονται να απορρίπτουν τη σύνδεση του μελλοντικού εθνικού νομίσματος με το ευρώ, ώστε μέσω της υποτίμησης να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Εκτιμούν μάλιστα ότι η το νέο νόμισμα θα έμπαινε σε έναν κύκλο αλληλοτροφοδοτούμενων υποτιμήσεων: «καταναλωτές, επιχειρήσεις και επενδυτές θα προσπαθούσαν να ξεφορτωθούν το νέο νόμισμα με αποτέλεσμα, λόγω του φόβου για την απώλεια της αξίας του, να την επιταχύνουν κιόλας». Επιπλέον η πενιχρή αξία του νέου νομίσματος στο εξωτερικό θα προκαλούσε δραματική αύξηση στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων και, τελικά, υπερπληθωρισμό.

Ως πιθανό σενάριο το Spiegel αναφέρει - σύμφωνα με τη Deutsche Welle - τα εξής: «Εάν η κυβέρνηση Τσίπρα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα (για την πληρωμή του ΔΝΤ), θα έρθει η άτακτη χρεοκοπία. Και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός EFSF, ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της χώρας, θα ήταν αναγκασμένος να κηρύξει άμεσα απαιτητά τα δικά του δάνεια, ύψους 130 δις ευρώ. Ο λόγος είναι ότι τα δάνεια αυτά είναι συνδεδεμένα με τα αντίστοιχα του ΔΝΤ. Κατά συνέπεια η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έβρισκε πλέον αγοραστές ούτε για τίτλους βραχείας διάρκειας, τα αποκαλούμενα T-Bills, με τα οποία καταφέρνει σήμερα να επιβιώσει».

Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα υπήρχε άλλη επιλογή παρά «να εκδώσει τίτλους για να πληρώσει προμηθευτές, συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους. Οι ειδικοί αποκαλούν τους τίτλους IOUs,από την αγγλική έκφραση ʻI owe youʼ δηλαδή ʻσου χρωστάωʼ. Με αυτούς μπορεί κανείς (θεωρητικά) να πληρώσει το ρεύμα ή τη θέρμανση, αλλά και να κάνει τα ψώνια του. Λειτουργούν ως μέσα πληρωμής. Κατ΄αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα καθιέρωνε ένα παράλληλο νόμισμα».

Το Spiegel αφήνει να εννοηθεί ότι, ενώ ο ιδιωτικός τομέας και η ελεύθερη αγορά θα εξακολουθούσαν να λειτουργούν σε πρώτη φάση με ευρώ, στο Δημόσιο οι πληρωμές θα γίνονταν με αυτό το παράλληλο νόμισμα, το οποίο θα είχε μεν ονομαστική αξία σε ευρώ, αλλά «θεωρείται σίγουρο ότι πολύ σύντομα η πραγματική διαπραγμάτευσή του θα γίνεται σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής του αξίας.

Αυτό δείχνει η εμπειρία από άλλες χρεοκοπημένες χώρες όπως η Αργεντινή προ δεκαετίας, όπου τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις δέχονταν τους τίτλους μόνο με έκπτωση (για τον καταστηματάρχη). (…) Στην Αργεντινή τα IOUs έχασαν μέχρι και το 70% της ονομαστικής αξίας τους. Ο λόγος είναι ότι προεξοφλούν την υποτίμηση ενός πιθανού νέου νομίσματος.

Προβληματισμός για bank run

To Spiegel υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ έχει ήδη ερευνήσει αυτό το σενάριο για την Ελλάδα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο ένας στους τρεις ‘Ελληνες θα πληρωνόταν με αυτούς τους «πληθωριστικούς» τίτλους. Πρόκειται προφανώς για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.

Ωστόσο όλοι οι ειδικοί συμφωνούν, υποστηρίζει το περιοδικό ότι «τα IOUs είναι μόνο μία ενδιάμεση λύση για μερικές εβδομάδες, ίσως για δύο-τρεις μήνες. Γιατί δεν υποβοηθούν τον ήδη τραυματισμένο τραπεζικό τομέα της χώρας, αλλά αντιθέτως τον αποτελειώνουν. Μόλις κυκλοφορήσουν οι πρώτοι τίτλοι, οι Έλληνες θα ορμήσουν στις τράπεζες, προσπαθώντας να προστατέψουν τις οικονομίες που έχουν σε ευρώ. Εάν η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει την αποψίλωση των καταθέσεων, θα πρέπει να κλείσει προσωρινά τις τράπεζες και αν επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Douskas John

  Καλύτερα να ασχοληθεί με το τι θα συμβεί άμα διαλυθεί η Ε.Ε γιατι αυτο θα συμβεί όσο και αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν . Ε. Ε με επιστροφή στο εθνικό νόμισμα όλων των χωρών . Τι θα κάνουν άραγε οι δορυφόροι τις Γερμανίας Αυστρία και Ολλανδία . Για την Ελλάδα σε βάθος χρόνου είναι καλύτερα γιατι μια χώρα που παράγει μόνο υπηρεσίες και αγροτικά προϊόντα δεν έχει απολύτως τίποτα τίποτα να κερδίσει απο αυτήν την Ένωση τραπεζών και εμπορικων κολοσσών. Μόνο οι χώρες που παράγουν όπως η Γερμανία κλπ έχουν , για αυτο και οι υπόλοιπες χώρες είναι κάτι σαν θυγατρικές για αυτούς . Όταν λοιπόν μια θυγατρική κλείνει , πχ η Ελλάδα αυτο έχει επίπτωση και στην κεντρική . Μείωση λοιπόν θυγατρικών - χωρών σημαίνει μείωση κερδών . Εξάλλου η Ε.Ε μια πολυεθνική εταιρεία είναι . Οπότε Γερμανοί τέλος η πολυεθνικη σας εταιρεία . Είστε έτοιμοι για να κυρυξετε πτώχευση ? Να ενα ερώτημα για εσάς

 2. avatar freedom4

  Εγω παλι γιατι δεν ανησυχω καθολου; ...πιστευω οτι ολα αυτα ειναι απλα για να εχουν πρωτοσελιδα οι εφημεριδες...(προσωπικη αποψη)...

 3. avatar KostasS

  Ακριβώς επειδή ο πρώτος που θα δεχθει τις συνέπειες μια χρεοκωπίας, θα είναι ο Δημόσιος Τομέας, δεν υπάρχει περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ ως κρατικοδίαιτο κόμμα, να αφήσει την χώρα να χρεωκοπήσει.
  Τι θα γίνει όμως σε μια χώρα που με τα κατωρθώματα την νέας κυβέρνησης, τα επιτόκια δανεισμού ανέβηκαν και πάλι στα ύψη;;; Άν κάποιος βλέπει κάποια άλλη λύση εκτός απο ένα νέο μνημόνιο για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας, ας το πει.

 4. avatar jasmine

  Κι επειδή φημιζόμαστε ως ένας πολιτισμένος και ήρεμος λαός....(!!) έχει να πέσει ξύλο στις τράπεζες με μαγκούρες και πι!!

 5. avatar danielo

  ...ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΖΟΥΜΕ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΕΝΩ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ...
  ΠΗΞΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ... ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΣ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ Η ΚΟΛΑΣΗ ΘΑ ΑΠΛΩΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ.

 6. avatar stavros

  Εμπρός....πίσω όπως έλεγε και ο Πώποτας. Αφιερωμένο στους ψηφοφόρους των άχρηστων που νόμιζαν ότι τα αβγά τα αλωνίζουν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει