Οι παγίδες που κρύβουν μειώσεις για τις επικουρικές

Κίνδυνος περικοπών ακόμα και με πάγωμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:31
25/04/2015
Οι παγίδες που κρύβουν μειώσεις για τις επικουρικές
2
loading

Διάταξη-παγίδα που αφαιρεί χρόνο ασφάλισης από χιλιάδες εργαζόμενους, παρότι έχουν πληρωθεί από μέρους τους οι ασφαλιστικές εισφορές, εφαρμόζεται με «αυτόματη ρήτρα» στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να «φουσκώσει» τις μειώσεις που θα προκαλούσε στις επικουρικές συντάξεις η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από το 2015, με τον αναπληρωτή υπουργό Δ. Στρατούλη να υποστηρίζει ότι αν εφαρμοζόταν η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος θα έπρεπε να γίνουν μειώσεις συντάξεων κατά 15%, ενώ στην πραγματικότητα οι τυχόν πρόσθετες περικοπές δεν θα υπερέβαιναν το 8% για το 2015 σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Οι προβλέψεις

Αυτό το στοιχείο προκύπτει από τον επίσημο προϋπολογισμό του ΕΤΕΑ, στον οποίο η πρόβλεψη από την εφαρμογή της ρήτρας μείωσης των επικουρικών συντάξεων είναι 367 εκατ. ευρώ, πλην όμως το Ταμείο έχει κάνει και πρόβλεψη για επιπλέον έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τις ρυθμίσεις χρεών.

Επομένως, η εφαρμογή της ρήτρας θα έπρεπε να αποφέρει 247 εκατ. ευρώ ώστε να μηδενιστούν τα ελλείμματα του 2015. Τα 247 εκατ. σημαίνουν μείωση 8% στις επικουρικές, αλλά το υπουργείο εκτιμά τη μείωση στο 15% υπολογίζοντας ότι θα έπρεπε να εξοικονομηθούν 367 εκατ. ευρώ, χωρίς να αφαιρεί την πρόβλεψη των πρόσθετων εσόδων κατά 120 εκατ. ευρώ από ρυθμίσεις.

Ατομικές μερίδες

Μια άλλη αυτόματη ρήτρα μπορεί να τινάξει στον αέρα το ΕΤΕΑ. Με τη ρήτρα αυτή ενεργοποιήθηκαν αυτόματα την 1/1/2015 οι ατομικές μερίδες των ασφαλισμένων και πλέον οι ασφαλιστικές «πιστώνονται» στις μερίδες κάθε ασφαλισμένου. Η παγίδα που κρύβει αυτή η ρήτρα είναι ότι στις ατομικές μερίδες περνούν όχι οι δηλωθείσες εισφορές, αλλά μόνο αυτές που έχουν πραγματικά πληρωθεί για λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

    ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΣΑΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΑΣ !! ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ ΕΝΤΟΚΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΚΟΎΜΠΗΣΑ 45 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΠΙΣΩ ΕΝΤΟΚΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ !!

  2. avatar ΕΛΕΝΗ78

    Ο ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗ ΡΗΤΡΑ ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.ΕΓΩ ΕΙΧΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΕΙ 2 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΒΓΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΤΑ ΠΑΓΩΣΕ.ΤΟ ΤΕΑΔΥ ΔΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΤΟ 2012.ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΤΟ 2013 ΙΣΩΣ ΠΑΡΩ ΤΟ 2016 ΜΕ 2017 ΑΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ.ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΦΑΠΑΞ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΘΑ ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΤΟ ΠΑΣΧΑ.ΟΥΤΕ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΕ.ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗ ΜΑΣ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΦΑΠΑΞ.ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΙ ΨΕΥΤΕΣ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει