Ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Μάλο δε Μολίνα, υποστήριξε απόψε ότι η δυσπιστία των αγορών μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη χρηματοδότηση της χώρας, μολονότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει είναι διαφορετική από αυτήν της Ιρλανδίας ή της Ελλάδας.

«Στην παρούσα εξαπλούμενη κατάσταση αυτό που συμβαίνει είναι ότι, μολονότι η ισπανική οικονομία δεν παρουσιάζει κανένα από τα αδύναμα στοιχεία της ελληνικής και της ιρλανδικής οικονομίας, οι απλές προσδοκίες των αγορών μπορούν να προκαλέσουν δυσκολίες στη χρηματοδότηση» της Ισπανίας, είπε ο Μάλο δε Μολίνα μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη μιας συζήτησης που οργάνωσε η εμπορική σχολή IESE της Μαδρίτης.

«Όταν υπάρχουν φαινόμενα υποψίας και μετάδοσης οι οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, κατοίκοι διαφορετικού εύρους και φύσης, μπορεί να υποστούν τις συνέπειες διότι στις αγορές ορισμένες προσδοκίες κάποιες φορές γίνονται αυτοεκπληρούμενες προφητείες», πρόσθεσε ο Μάλο δε Μολίνα. «Για την Ισπανία, που εξαρτάται από τη συγκέντρωση εξωτερικών πόρων, η διαδικασία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη”, υπογράμμισε, επιμένοντας στο γεγονός ότι οι ισπανικές αρχές «αντέδρασαν όπως τον Μάιο» (μετά τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα) υιοθετώντας μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας για να καθησυχάσουν τις αγορές.

Ο Μάλο δε Μολίνα διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ισπανία δεν χρειάζεται να προστρέξει σε βοήθεια και ζήτησε από όλους τους οικονομικούς παράγοντες να εργαστούν και να δείξουν στις αγορές ότι είναι διατεθειμένει να προχωρήσουν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.