«Τι θα γίνει αν η Ελλάδα λανσάρει παράλληλο νόμισμα»

Reuters: Πώς θα μπορούσαν να εισαχθούν ομόλογα για εσωτερική κατανάλωση, παράλληλα με το ευρώ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18:56
27/03/2015
«Τι θα γίνει αν η Ελλάδα λανσάρει παράλληλο νόμισμα»
3
loading

Η Ελλάδα είναι μάλλον απίθανο να βγει από το ευρώ, είτε εσκεμμένα είτε αθέλητα, όμως ίσως αναγκαστεί να εισαγάγει ένα εναλλακτικό μέσο πληρωμής, παράλληλα με το ευρώ, προκειμένου να πληρώσει ορισμένα εσωτερικά της έξοδα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία με τους εταίρους, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«Κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει πια ευρώ για να πληρώσει μισθούς ή λογαριασμούς, μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει ομόλογα (IOUs) - χαρτιά δηλαδή τα οποία θα αναφέρουν ότι οι κάτοχοί τους θα λάβουν έναν Χ αριθμό ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον», δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος. «Τέτοια ομόλογα θα άρχιζαν μετά γρήγορα να ανταλλάσσονται στη δευτερογενή κυκλοφορία σε μεγάλη έκπτωση με πραγματικά ευρώ και θα γίνονταν 'νόμισμα', όποιο κι αν ήταν το όνομά του, που θα υπήρχε παράλληλα με το ευρώ», εξήγησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ομόλογα αυτά πιθανότατα δεν θα γίνονταν αποδεκτά από τα περισσότερα καταστήματα, αλλά θα λειτουργούσαν ως ένας τρόπος να διευθετηθούν κάποιες πληρωμές που σχετίζονται με την κυβέρνηση, όπως π.χ. η αποπληρωμή ενός λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα, βέβαια, η κυβέρνηση θα διατηρούσε τα φορολογικά έσοδα (σε ευρώ) για να καλύψει τις αποπληρωμές των δανείων της χώρας, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία. «Η διευθέτηση αυτή θα μπορούσε να είναι προσωρινή, για να κρατήσει την κυβέρνηση την ώρα που ελπίζει να διαπραγματευθεί μία συμφωνία με τους δανειστές που θα ξεκλείδωνε περισσότερα δάνεια σε ευρώ», ανέφερε δεύτερος αξιωματούχος.

Όπως άλλωστε επισημαίνουν οι αξιωματούχοι, η Ελλάδα έχει δείξει στο παρελθόν μία προθυμία για καθυστέρηση πληρωμών όσον αφορά στις εσωτερικές της υποχρεώσεις, προκειμένου να διατηρήσει χρήματα που απαιτούνται για αποπληρωμές δανείων.

Μάλιστα, το δημοσίευμα παραθέτει την περίφημη δήλωση του Γιάννη Βαρουφάκη από το 2013 σχετικά με το θέμα αυτό: «Η πρότασή μου ήταν η Ελλάδα απλώς να ανακοινώσει η Ελλάδα ότι χρεοκοπεί εντός του ευρώ τον Ιανουάριο του 2010 και να δείξει το δάχτυλο στη Γερμανία και να πει, λοιπόν, τώρα λύστε το πρόβλημα μόνοι σας».

Το μεγάλο ερώτημα σε μία τέτοια περίπτωση, σημειώνει το Reuters, είναι τι θα έπραττε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Θα συνέχιζε να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA;

«Αν η ΕΚΤ 'τραβούσε την πρίζα', ο ελληνικός τραπεζικός τομέας πιθανότατα θα κατέρρεε, προκαλώντας μία ανακεφαλαιοποίηση στο νέο 'νόμισμα' ή, αν οι συνέπειες μία τέτοιας κατάρρευσης ήταν τρομερές, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να συμφωνήσει πάλι να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, πιθανόν ακόμα και μέσω του ταμείου διάσωσης ESM», επισημαίνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ωστόσο πως, σύμφωνα με αξιωματούχους, αυτά τα σενάρια είναι τόσα πολλά «αν» μακριά, που δε συζητούνται ούτε καν ανεπίσημα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Atithasos Blog

  Ένα IOU 100 ευρώ για πόσα εκτιμάτε πως θα \"σπάζει\" στην μαύρη σε cash euro?
  Η νέα δημοσκόπηση του Ατίθασου.
  Απαντήστε στην δεξιά στήλη του blog:
  http://atithasos.blogspot.com/2015/04/iou.html

 2. avatar manos koumiotis

  «Κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει πια ευρώ για να πληρώσει μισθούς ή λογαριασμούς, μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει ομόλογα (IOUs) - χαρτιά δηλαδή τα οποία θα αναφέρουν ότι οι κάτοχοί τους θα λάβουν έναν Χ αριθμό ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον», δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος. «Τέτοια ομόλογα θα άρχιζαν μετά γρήγορα να ανταλλάσσονται στη δευτερογενή κυκλοφορία σε μεγάλη έκπτωση με πραγματικά ευρώ και θα γίνονταν \'νόμισμα\', όποιο κι αν ήταν το όνομά του, που θα υπήρχε παράλληλα με το ευρώ». Εγώ λέω να παραιτηθούν και γρήγορα γιατι αυτή την φορά, θα την πάρω την ξυλοσανίδα.

 3. avatar Χρήστος

  Αυτό το είχε προτείνει (προεκλογικά) και ο Μηλιός. Δηλαδή το κράτος θα πλήρωνε τις υποχρεώσεις του σε IOU και ο λαμβάνων θα μπορούσε να τα δώσει σε άλλη εταιρία για να πληρώσει τις υποχρεώσεις που μπορεί να έχει προς το κράτος. Προεκλογικά ήταν η χαρά τών ιδεών και τών μεγαλεπίβολων σχεδίων (νταούλια).
  Το IOU χρησιμοποιήθηκε στην Αργεντινή για να πληρώσει όσους είχαν λογαριασμό δεν δολλάρια (τότε 1$=1πεσος). Η διαπραγματευτική αξία του έπεσε στο 1/6 και μετά..... όλοι ξέρουμε την συνέχεια.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει