Το κρίσιμο θέμα της ρευστότητας στην Ελλάδα θα τεθεί επί τάπητος στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group), που συνεδριάζει σήμερα στον απόηχο της συνάντησης Μέρκελ-Τσίπρα στο Βερολίνο.

Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής τηλεδιάσκεψης την ώρα που αναζητούνται λύσεις για την αποφυγή μιας στάσης πληρωμών.

Ήδη από το απόγευμα της Τρίτης ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζήτησε με επιστολή του προς τον EFSF και τον επικεφαλής του Euro Working Group (ΕWG), Τόμας Βίζερ, να εξεταστεί το θέμα από τα κλιμάκια του ΕWG.

Τα 1,2 δισ. ευρώ επιστράφηκαν πρόσφατα στον EFSF με τη μορφή των ομολόγων που δεν είχαν αξιοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών βάση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και υπολογίζεται ότι θα ενισχύσουν σημαντικά το δημόσιο το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για την εκταμίευση του ποσού εκτός από τη θετική εισήγηση της Ευρωομάδας Εργασίας απαιτείται στη συνέχεια και ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του EFSF.

Την ίδια στιγμή, αισιόδοξος για συμφωνία εντός της εβδομάδας που θα επιτρέπει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας εμφανιζόταν ο Μάρτιν Σουλτς, ενώ η ελληνική κυβέρνηση βάζει τις τελευταίες πινελιές στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει στους δανειστές με στόχο τη σύγκλιση Eurogroup το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.