Μπροστά σε τρεις μέρες – φωτιά βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κλειδώσει η λίστα των μέτρων που θα ανοίξει το δρόμο για χρηματοδότηση από την Ευρώπη προς την Ελλάδα, μετά και το μπλόκο στο 1,2 δισ. ευρώ του EFSF.

Οι Ευρωπαίοι είναι ξεκάθαροι πως μόνο οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να ξεκλειδώσουν την παροχή χρημάτων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις προκειμένου η λίστα να ικανοποιεί την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Πηγές του Μαξίμου μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group έκαναν λόγο για μια «παραγωγική διαβούλευση … σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας» και ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων».

Τρεις αξιωματούχοι των Ευρωπαίων δήλωναν στο δίκτυο Bloomberg δήλωναν μετά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group ότι η Αθήνα έχει περιθώριο μέχρι την προσεχή Δευτέρα 30 Μαρτίου προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιο της για τις μεταρρυθμίσεις και να πείσει τους εταίρους της.

Θετική κρίνεται και η παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ότι «σύντομα η ελληνική κυβέρνηση θα παραθέσει πλήρη λίστα απτών μεταρρυθμίσεων στους εταίρους της». Όπως ανέφερε, επικοινώνησε τηλεφωνικά το βράδυ της περασμένης Τρίτης με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος του μετέφερε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Πάντως  μετά τη συνεδρίαση του EWG εκπρόσωπος του EFSF δήλωσε: «Το EWG είχε σήμερα μια πρώτη συζήτηση σε σχέση με το πόσο των ομολόγων που επεστράφησαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον EFSF στα τέλη Φεβρουαρίου. Υπήρξε συμφωνία ότι νομικά δεν υπάρχει καμία υπερπληρωμή (overpayment) από το ΤΧΣ στον EFSF. Το EWG θα εξετάσει πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα σε σχέση με αυτό το ζήτημα εν ευθέτω χρόνω».

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μ. Γέγκερ, με χθεσινές του δηλώσεις απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα και στο ΤΧΣ των 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF, σημειώνοντας ότι «δεν βλέπουμε καμία βάση για μια τέτοια αποδέσμευση».

«Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την επιχειρηματολογία πώς θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα για τα οποία γίνεται τώρα συζήτηση να δικαιολογηθούν σε αυτό το πλαίσιο. Εάν θέλει κανείς να συζητήσει για αυτό, θα έπρεπε πρώτα να απευθυνθεί στο Eurogroup και να πάρει μια ομόφωνη απόφαση προκειμένου να ελευθερωθούν αυτοί οι πόροι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γέγκερ

Ανάσα στις τράπεζες έδωσε η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το όριο χρήσης του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες πάνω από τα 71 δισ. ευρώ, από 69,8 δισ. ευρώ που ήταν από την προηγούμενη εβδομάδα.