Πακέτο μέτρων που εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις σε φόρους, ασφαλιστικό, Δημόσιο, εργασιακά αλλά και στις αποκρατικοποιήσεις θα μεταφέρει στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στόχο το «ξεπάγωμα» της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.

Τη σχετική λίστα ετοιμάζουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και τον υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ένα κείμενο 10 σελίδων που θα έχει μαζί του ο πρωθυπουργός δεν θα περιέχει όλες τις αλλαγές που θέλει να κάνει η κυβέρνηση στο παλιό Μνημόνιο.

Ψηλά στη λίστα είναι οι αποκρατικοποιήσεις, ενώ στη λίστα μπαίνει το θέμα της αναμόρφωσης του καθεστώτος του ΦΠΑ. Πληροφορίες λένε ότι θα υπάρξει δέσμευση για άμεση διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS και αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, αλλά και άλλα κοσμοπολίτικα νησιά.

Θα υπάρχει δέσμευση για σταδιακή μεταβίβαση από το σημερινό ΕΝΦΙΑ σε ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας ώστε να μη δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό. Ακόμη όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα μείνει ο ΕΝΦΙΑ για το 2015 ή όχι και ποιος θα είναι ο νέος φόρος στα ακίνητα.

Αναμένονται δεσμεύσεις στο ασφαλιστικό όπου θα τονίζεται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και των υψηλών ποσοστών αναπλήρωσης για τα λεγόμενα ευγενή Ταμεία (ΔΕΚΟ και Τράπεζες), αλλά και η θέσπιση πόρων από τις αποκρατικοποιήσεις για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.

Για το Δημόσιο θα προβλέπεται η θέσπιση νέου μισθολογίου το οποίο θα αμβλύνει μισθολογικές διαφορές και θα αναθεωρεί τα κριτήρια για την αξιολόγηση και τις προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης θα έχει ως βάση το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ από 3% του ΑΕΠ που προέβλεπε το δεύτερο ελληνικό Μνημόνιο.