«Μπορεί η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία αυτό μήνα;» αναρωτιέται η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

«Η Αθήνα μπορεί να πέτυχε μια συμφωνία, όμως η χώρα μπορεί και να συμπεριληφθεί τελικώς στη λίστα των διεθνών παριών, χρεοκοπώντας στο τέλος του μήνα» σημειώνει εισαγωγικά η Telegraph, ενώ επισημαίνει πως «οι αγορές μπορεί να είναι αισιόδοξες ότι το άμεσο μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη είναι εξασφαλισμένο, μέχρι το καλοκαίρι, όμως η πραγματικότητα έχει αρχίσει να γίνεται σκληρή για τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, λόγω έλλειψης ρευστότητας».

«Ο Μάρτης αντιπροσωπεύει τέσσερις κρίσιμες εβδομάδες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει ένα δάνειο 1,5 δις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσα στο μήνα. Η πρώτη δόση 300 εκατομμυρίων ευρώ είναι την Παρασκευή. Με δεδομένο πως η Ελλάδα δεν αναμένεται να λάβει τα λεφτά του προγράμματος μέχρι τον Απρίλιο το νωρίτερο, η νέα αριστερίστικη κυβέρνηση έχει υπονοήσει πως ίσως να χρειαστεί να καθυστερήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ.

Αν τελικώς αποτύχει να αποπληρώσει τα δάνεια, η Ελλάδα θα μπει στην ατιμωτική λίστα που δεν τα έχουν καταφέρει μαζί με χώρες που δεν έχουν βγει από πολέμους, ως η μόνη ανεπτυγμένη οικονομία που δεν καταφέρνει να αποπληρώσει το Ταμείο εδώ και 70 χρόνια.

 Κράτη όπως το Σουδάν, η Ζάμπια, το Περού, το Κονγκό, η Σομαλία ανήκουν σε αυτή τη λίστα.