Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση που είχαν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησαν για τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, στα οποία περιλαμβάνεται φυσικά και το θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα είναι επιτυχημένο», υπογράμμισε κατά τις δηλώσεις της η Άνγκελα Μέρκελ και συμπλήρωσε πως «δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για ένα τρίτο πρόγραμμα».

Παράλληλα, η κα Μέρκελ τόνισε ότι οι τρεις θεσμοί θα προβούν στην αξιολόγηση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων. Η καγκελάριος Μέρκελ επέμεινε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά ως την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Υπενθύμισε, πάντως, ότι η γερμανική ομοσπονδιακή κάτω Βουλή υπερψήφισε την παράταση του ελληνικού προγράμματος με μεγάλη πλειοψηφία.

Από τη μεριά του, ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι αναφορικά με την Ελλάδα, «θα εστιάσουμε στην εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στο Eurogroup». Σε ό,τι έχει να κάνει με ένα τρίτο πρόγραμμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «είναι πρώιμο να εικάσουμε αν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης».

Ο Γιούνκερ επισήμανε επίσης ότι τους επόμενους μήνες η Ελλάδα δεν θα πρέπει να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις και υπενθύμισε ότι η λήψη των όποιων κοινωνικών μέτρων θα πρέπει να συνοδεύεται από ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα.

Αναφορικά με τις φήμες που υπήρξαν για προστριβές μεταξύ Γιούνκερ και Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε πως «δεν μπορώ να πω ότι πρόσεξα κάτι τέτοιο. Είμαστε φίλοι».

Κατά τη συνάντηση της γερμανίδας καγκελάριου με τον πρόεδρο της Κομισιόν συζητήθηκαν η κατάσταση στην Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TTIP και το ψηφιακό θεματολόγιο της ΕΕ, παρουσία του αρμόδιου Γερμανού Επιτρόπου, Γκίντερ Έτινγκερ

Η Άγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες της με τον πρόεδρο της Επιτροπής και εξέφρασε την εκτίμησή της για την ταχύτητα με την οποία η Επιτροπή Γιούνκερ έθεσε τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της για τα επόμενα πέντε χρόνια. Κάλεσε ακόμη τα κράτη-μέλη να στηρίξουν την προσπάθεια της Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (TTIP) η Άγγελα Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία επιθυμεί την ολοκλήρωσή της ως το τέλος του 2015 και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιτύχει, εφόσον λάβει κατάλληλη υποστήριξη από τα κράτη-μέλη.

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία, η Άγγελα Μέρκελ ανέφερε ότι η Γερμανία συνεργάζεται στενά με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ για να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι η Γαλλία βρίσκεται «στο σωστό δρόμο». Σημείωσε δε ότι η Γερμανία στηρίζει τη Γαλλία στο δρόμο την οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά όπως είπε, κάθε χώρα αποφασίζει μόνη της ποια μέτρα θα λάβει.