Αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης φέρεται ότι θα καταθέσει αύριο Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως έγινε γνωστό, η σχετική επιστολή θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ τις σχετικές πληροφορίες επιβεβαιώνουν και κυβερνητικές πηγές.

«Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του προγράμματος – μνημονίου.  Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα – μνημόνιο».

Την είδηση για αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης μετέδωσε και το Reuters, επικαλούμενο πηγή στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα πρόκειται να ζητήσει παράτασης της δανειακής σύμβασης με την Ευρωζώνη την Τετάρτη, δήλωσε μια πηγή στις Βρυξέλλες, διαχωρίζοντάς την από το πλήρες πρόγραμμα διάσωσης της χώρας», αναφέρει το τηλεγράφημα της Reuters.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, η πηγή στις Βρυξέλες δήλωσε ότι η Αθήνα θα ζητήσει παράταση, «αλλά οι όροι είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση», σημειώνει το Reuters.

Το αίτημα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο MNI, θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις προτάσεις της Κομισιόν για τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος, όπως εκφράστηκαν στο προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που παρουσίασε ο Πιέρ Μοσκοβισί στον Γιάννη Βαρουφάκη, πριν αποσυρθεί και αντικατασταθεί από άλλο κείμενο.

Το ερώτημα που τίθεται μετά από αυτή την εξέλιξη, είναι τι θα γίνει μέσα σε αυτούς τους 6 μήνες. Θα υπάρξει διαπραγμάτευση και τι θα γίνει με τα σημεία που έχει υπάρξει διαφωνία; Αυτά είναι το θέμα της παρουσίας της τρόικας, η αποταμίευση της τελευταίας δόσης, οι αποκρατικοποιήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία.