«Κλείνει το παράθυρο» για επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στο δημόσιο και τους συνταξιούχους το 2022 το υπουργείο Οικονομικών λόγω έλλειψης δημοσιονομικού χώρου για τη χρηματοδότηση του μέτρου που κοστίζει πάνω από 400 εκ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντας σε αυτή τη φάση προέχει η αντιμετώπιση της ακρίβειας για την προστασία του εισοδήματος των νοικοκυριών, καθώς διεθνείς οργανισμοί και αναλυτές εκτιμούν ότι το ανατιμητικό κύμα δεν θα κοπάσει νωρίτερα από τα μέσα του 2022

Ο σχεδιασμός προβλέπει την μονιμοποίηση και την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα το 2023 ανάλογα με τις αντοχές του προϋπολογισμού και την πορεία της οικονομίας.

Τι ζητά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Από την πλευρά της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητά να επεκταθεί το «πάγωμα» της εισφοράς στους δικαστικούς λειτουργούς και τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα το επόμενο έτος χαρακτηρίζοντας το φόρο αντισυνταγματικό και άδικο και προειδοποιεί με προσφυγές.

Ένωση δικαστών και εισαγγελέων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης σε συνάντηση του προέδρου της κ. Χριστόφορου Σεβαστίδη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη «ο υπουργός αναφέρθηκε στην ισχυρή βούληση της κυβέρνησης για πλήρη και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, που επιδιώκεται ανάλογα και με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο να καταστεί εφικτή το 2023».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «η Ένωση έθεσε το ζήτημα της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δικαστικούς λειτουργούς και για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, διότι πρόκειται για έναν φόρο που επιβάλλεται πλέον αντισυνταγματικά στην συνεπέστερη κατηγορία φορολογουμένων παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη. Είναι ένα μέτρο κατάφωρα άδικο το οποίο χωρίς καμία δικαιολογητική βάση επιβαρύνει το τρέχον έτος μόνο τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους στο δημόσιο την ίδια στιγμή που απαλλάσσονται από το συγκεκριμένο φόρο τα κέρδη των μεγάλων εταιριών. Η Ένωσή μας έθεσε για πρώτη φορά το ζήτημα τον Φεβρουάριο και απέστειλε σχετικό υπόμνημα στον Πρωθυπουργό τον περασμένο μήνα.
Ενημερώσαμε τον κ. υπουργό ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας ούτε με τον προϋπολογισμό για το έτος 2022 τότε θα διεκδικήσουμε τις αξιώσεις μας δικαστικά. Η Ένωση θα αναμένει μέχρι την οριστική κατάρτιση του προϋπολογισμού για να προβεί σε κάθε περαιτέρω ενέργεια».

Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης θα ισχύσει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και το επόμενο έτος

Χαρτονομίσματα των 50 ευρώ

Σημειώνεται ότι η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης θα ισχύσει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και το επόμενο έτος, πράγμα που σημαίνει ότι θα διατηρήσουν την αύξηση στο καθαρό εισόδημα η οποία κυμαίνεται από 22 έως και 676 ευρώ το χρόνο ανάλογα με το ύψος του.

Για παράδειγμα για εισόδημα 13.000 δηλαδή για καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.083 ευρώ το ετήσιο όφελος είναι 22 ευρώ το χρόνο η 1,83 ευρώ το μήνα, για εισόδημα 15.000 ευρώ η 1250 ευρώ το μήνα το όφελος θα είναι 66 ευρώ το χρόνο η 5,5 ευρώ το μήνα, για εισόδημα 18.000 ευρώ η 1.500 ευρώ το μήνα το ετήσιο κέρδος θα είναι 132 ευρώ και το μηνιαίο 11 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ η αποδοχές 1.666 ευρώ το όφελος ανέρχεται σε 176 και 14,6 ευρώ αντίστοιχα, για εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο η 2.083 ευρώ το μήνα το ετήσιο όφελος θα είναι 426 ευρώ και το μηνιαίο 35,5 ευρώ, για ετήσιο εισόδημα 27.000 ευρώ η 2.250 ευρώ το μήνα η καθαρή αύξηση διαμορφώνεται σε 526 ευρώ το χρόνο η 43,8 ευρώ το μήνα και για εισόδημα 30.000 ευρώ η καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2.500 ευρώ το κέρδος είναι 676 ευρώ το χρόνο η 56,3 ευρώ το μήνα. Ανάλογα θα είναι τα οφέλη για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους σε περίπτωση που επεκταθεί και σε αυτούς το «πάγωμα» της εισφοράς.