«Το μεγαλύτερο δάνειο της ιστορίας», χαρακτήρισε ο Γιάνης Βαρουφάκης το δάνειο που δόθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, μιλώντας στο CNN.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, το δάνειο δόθηκε στους πιο αδύναμους ώμους και η ελληνική πλευρά επιδιώκει μία λογική συζήτηση. «Χαιρόμαστε», πρόσθεσε, «που η κυρία Μέρκελ περιμένει τις προτάσεις μας».

Ερωτηθείς για το αν τελικά η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε έξοδο από το ευρώ, ο υπουργός απάντησε ότι «δε θα φύγουμε από το ευρώ, δεν είναι στα σχέδιά μας».

Νωρίτερα, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε τονίσει πως «η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει βιώσιμο πρόγραμμα και θα το συζητήσουμε».

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι έχουμε μπει σε μια μια παγίδα χρέους-αποπληθωρισμού και παρομοίασε την κατάσταση στην Ελλάδα με άρρωστη αγελάδα.

Περιγράφοντας τα μέτρα λιτότητας είπε ότι είναι σαν να προσπαθούμε να πάρουμε περισσότερα γάλα από μια άρρωστη αγελάδα χτυπώντας την. «Θα τη σκοτώσουμε. Δεν θα πάρουμε άλλο γάλα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι την πρόταση της γερμανίδας καγκελαρίου για την επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα, αναμένει ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, όπως δήλωσε ο ίδιος αμέσως μετά τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο, ενώ η κ. Μέρκελ περιμένει την πρόταση της Ελλάδας…

«Ανυπομονώ να ακούσω την πρόταση της κ. Μέρκελ για το πώς η Ευρώπη και το ΔΝΤ μπορούν να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βρουν τρόπους επιστροφής της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης», δήλωσε ο Ομπάμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο.

Η ανάπτυξη αυτή είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία και τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως «την Τετάρτη, θα υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup και αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα θέσει στο τραπέζι η Ελλάδα. Η γερμανική πολιτική, από το 2010, έχει ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, οι βασικοί κανόνες παραμένουν οι ίδιοι: θα πρέπει να προσπαθήσετε (η Ελλάδα) και οι υπόλοιποι θα δείξουν αλληλεγγύη. Τα προγράμματα αποτελούν τη βάση για τις συνομιλίες. Πάντα λέω ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει βιώσιμο πρόγραμμα και θα το συζητήσουμε».