Σήμα εκκίνησης για την κούρσα της διαπραγμάτευσης δόθηκε από κοινού στη συνάντηση που είχαν Γιάννης Βαρουφάκης και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο. Παρά την εχθρική και άκαμπτη στάση της Γερμανίας, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έστειλε το μήνυμα ότι το Βερολίνο προτίθεται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την ελληνική κυβέρνηση για να χτίσουν μια κοινά αποδεκτή συμφωνία-γέφυρα.

Στη σημερινή, πρώτη συνάντησή τους οι δύο υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι… διαφωνούν, έθεσαν όμως το πλαίσιο για τις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν. Ο κ. Σόιμπλε, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έκρυψε τον σκεπτικισμό του για κάποια από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει και παρά τον διαλλακτικό του τόνο δεν ξέφυγε από τις πάγιες θέσεις του Βερολίνου έναντι των ελληνικών αιτημάτων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Αθήνα θα πρέπει να διαπραγματευθεί με την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και ξεκαθάρισε ότι το θέμα κουρέματος του χρέους δεν είναι στην ατζέντα. «Είναι καθήκον να ψάξουμε για κοινές λύσεις», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό να δούμε πώς θα μπορέσει να έχει η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές».

«Δεν είναι κακό να θέλει κανείς να μείνει πιστός στην εντολή του, αλλά το να γίνεται αυτό σε βάρος των άλλων δεν είναι ρεαλιστικό», σημείωσε με νόημα.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι αυτό που ζητά είναι χρόνος ως τον Μάιο, προκειμένου να παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα στους εταίρους της και ένα πρόγραμμα – γέφυρα, για το διάστημα ως τότε. Δεσμεύτηκε για «λογική, ειλικρίνεια και ετοιμότητα για την εφαρμογή αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων» και διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε η λέξη «χρεοκοπία» να εξαφανιστεί από τη συζήτηση.

«Ο ελληνικός λαός θέλει να τελειώσει αυτή η ταπείνωση», είπε ο έλληνας υπουργός και διαμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για ένα κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι αυτές που προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα δεν είναι όλες «για πέταμα», αλλά υποστήριξε ότι θέτουν λάθος προτεραιότητες, στοχεύοντας όχι στην κορυφή, αλλά στη βάση.

Δείτε τα βίντεο με τις δηλώσεις των δύο υπουργών Οικονομικών