Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα υπονόμευε το μοντέλο του σταθερού ευρώ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) Φίλιπ Μπένετ, αλλά πρόσθεσε ότι η EBRD δεν αναμένει ότι θα συμβεί αυτό.

«Το Grexit δεν είναι το βασικό οικονομικό σενάριο της EBRD», δήλωσε ο κ. Μπένετ, που είναι επίσης γενικός διευθυντής της τράπεζας, σε συνέδριο στη Βιέννη, προσθέτοντας: «Θα ήμασταν πολύ ανήσυχοι για το ενδεχόμενο ενός Grexit, από την άποψη ότι θα χανόταν το μοντέλο της σταθερότητας και της συνοχής του ευρώ και θα υπονομευόταν αυτό που θεωρούμε ως μαγνητική έλξη του μοντέλου της ΕΕ και ως άγκυρα σύγκλισης».

Ο σέρβος υπουργός Οικονομικών Ντούσαν Βούγιοβιτς δήλωσε σε συζήτηση που έγινε ότι οποιοδήποτε Grexit μπορεί να πλήξει τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας του. Η Σερβία «έχει αρκετές τράπεζες που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα, επομένως η επίπτωση στον χρηματοπιστωτικό τομέα μπορεί να είναι αισθητή και να προκαλέσει κάποιες άλλες ανησυχίες», δήλωσε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.