«Φτάνει με τις έξωθεν παρεμβάσεις – Περισσότερο χρόνο για το χρέος» είναι ο τίτλος συνέντευξης του οικονομολόγου, καθηγητή του πανεπιστημίου του Τέξας, Γιάννη Βαρουφάκη, που δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Μεταξύ των άλλων, ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι οι εκκλήσεις της καγκελαρίου Άγ. Μέρκελ είναι «απαράδεκτες έξωθεν παρεμβάσεις σε μια δημοκρατική προεκλογική εκστρατεία» και σημειώνει ότι το ευρώ «σχεδιάστηκε με λάθος τρόπο και για την Ελλάδα, όπως και για την Ιταλία- θα ήταν καλύτερο να μην είχε ενταχθεί σε αυτό» και πως «δεν άντεξε στη χρηματιστική κρίση του 2008, αλλά τώρα, πλέον, δεν γίνεται να γυρίσει, κανείς, πίσω».

«Είναι σαν ένα πλοίο το οποίο ταξιδεύει προς την Αμερική και στα μισά του ωκεανού αρχίζει να μπάζει νερό. Δεν χρησιμεύει σε κάτι να αρχίσουμε να αναλύουμε τα λάθη των μηχανικών που το έφτιαξαν, πρέπει να σφίξουμε τα δόντια και να φτάσουμε στο λιμάνι», αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης.

Ο «υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και ο άνθρωπος που συνέταξε το οικονομικό του πρόγραμμα», όπως αναφέρει η La Repubblica, προτείνει να μετατραπεί το χρέος προς την τρόικα, «το οποίο αυξήθηκε από 240 στα 280 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω των τόκων, σε ένα τεράστιο ομόλογο απεριόριστης διάρκειας» και υπογραμμίζει: «Θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε τα χρήματα όταν οι συνθήκες θα το επιτρέψουν και θα έχει ξεκινήσει, στην Ελλάδα, μια ανάπτυξη τουλάχιστο του 3% με 3,5%».

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τέξας αναφέρεται στις λανθασμένες προβλέψεις της τρόικας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, και παρατηρεί ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη αν κάθε διαθέσιμο ευρώ χρησιμοποιείται για να αποπληρωθούν τα χρέη».

«Τα χρέη προς την τρόικα αποτελούν το 81% του ελληνικού δημόσιου χρέους. Το υπόλοιπο ποσοστό, οφειλές προς τους ιδιώτες, δεν θα το αγγίξει κανείς», αναφέρει, ενώ στην ερώτηση «πώς μπορεί να ξεκινήσει μια δυναμική ανάπτυξη», ο κ. Βαρουφάκης απαντά:

«Στοχεύουμε στην ποσοτική χαλάρωση, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να τολμήσει να μας αποκλείσει, όπως και σε μια ειδική μορφή ποσοτικής χαλάρωσης: την αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρέπει να αρχίσει να κάνει αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε, να χρηματοδοτεί, δηλαδή, επενδύσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης, ασφαλώς, και της Ελλάδας».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.