Οι αγορές αντιδρούν αρνητικά στο πολιτικό ρίσκο, την ίδια ώρα που οι πολιτικοί αναλυτές και αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τηρούν αποστάσεις από την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να επισπεύσει την προεδρική εκλογή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και κάνουν λόγο για ένα καθαρά ελληνικό εσωτερικό ζήτημα.

Σύμφωνα με το Reuters, το ευρώ άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 29 μηνών σε σχέση με το δολάριο, λόγω της πολιτικής αναταραχής μετά και την τρίτη ανεπιτυχή ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή. Το πρακτορείο επισημαίνει ότι οι αγορές είναι ανήσυχες από το ενδεχόμενο να επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, γεγονός που μπορεί να εκτροχιάσει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, το ευρώ έφτασε τα 1,2130 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012. Οι απώλειες μετριάστηκαν λίγο μετά, ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια.

«Έχουμε μπροστά μας αρκετές εβδομάδες μέχρι την ημέρα που θα κριθεί η εκλογική μάχη και θα δούμε αρκετές δημοσκοπήσεις να βγαίνουν στη δημοσιότητα. Επομένως θα πρέπει να περιμένουμε το ευρώ να είναι αρκετά ευαίσθητο στις μεταπτώσεις των ψηφοφόρων», αναφέρει ο Γκάρεθ Μπέρι, στρατηγικός αναλυτής της UBS, σε σημείωμά του προς τους πελάτες του, τονίζοντας ότι αν η τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου πέσει κάτω από τα 1,20 δολάρια, υπάρχει μια πιθανότητα η Ελλάδα, όπως το 2012, βρεθεί ξανά με το ένα πόδι εκτός Ευρωζώνης.

Το Reuters σημειώνει πως η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κοινό νόμισμα, τη στιγμή που η ΕΚΤ προσπαθεί να βρει τρόπους για να αποκρούσει τον αποπληθωρισμό.