Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά ίσως αναγκαστεί να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας εάν ανακοπεί η πορεία της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, εκτιμά ο Οργανισμός οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα.

Στην εξαμηνιαία του έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές των 33 κρατών μελών που τον απαρτίζουν, ο ΟΟΣΑ εκτιμά για την Ελλάδα ότι προωθεί ομαλά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, βάσει του οποίου ελπίζει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε ποσοστό 7,6% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2011 έναντι του αναθεωρημένου 15,4% το 2009.

«Η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος περίπου στο επίπεδο του 6,5% προβλέπεται για το 2012, σύμφωνα με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής. Ωστόσο, δεδομένης της επιβράδυνσης που αναμένεται να εμφανίσει η αναπτυξιακή διαδικασία στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, πέραν των προβλεπόμενων στο πρόγραμμα, θα ήταν απαραίτητη», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Τον προηγούμενο Μάιο η Ελλάδα απέφυγε το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, με τη βοήθεια χρηματοδοτικού πακέτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ύψους 110 δισ. ευρώ, συμφωνώντας να προωθήσει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδο χαμηλότερο ως ποσοστό του 3% του ΑΕΠ της.

Ο ΟΟΣΑ ωστόσο προειδοποιεί ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα λιτότητας και πέραν του σημείου αυτού, ώστε η χώρα να μπορέσει να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο βάρος του χρέους της που θα ανέλθει ως ποσοστό του ΑΕΠ στο επίπεδο του 149% το 2013.

«Μειώνοντας το έλλειμμα σε επίπεδο χαμηλότερο του 35 (σ.σ. του ΑΕΠ) έως το 2014, όπως προβλέπει το πρόγραμμα, είναι καίριας σημασίας για την διόρθωση ανυπόφορων δημοσιονομικών ανισοτήτων, ακόμη και εάν αυτό θα σήμαινε περαιτέρω μέτρα λιτότητας», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

«Επιπρόσθετα, οι προσπάθειες προσαρμογής πρέπει να συνεχιστούν και πέραν του ορίζοντα του προγράμματος για τη μείωση του βάρους που θέτει το χρέος».

Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,7% το επόμενο έτος, ενώ θα περάσει σε θετικό πρόσημο ανάκαμψης το 2012 καταγράφοντας άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,5%. Το 2011 η ανεργία θα ανέλθει στο επίπεδο του 14,5% και το 2012 στο επίπεδο του 15,2%, έναντι του προβλεφθέντος 12,2% εφέτος.

«Η επιτυχής προώθηση του προγράμματος θα ελαχιστοποιούσε τους κινδύνους στην αναπτυξιακή διαδικασία, αλλά ενδέχεται να συναντούσε κοινωνική αντίδραση», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.