Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά μία λύση, συμβατή με τους κοινοτικούς κανόνες ανταγωνισμού, για τη συγχώνευση της Ολυμπιακής με την Aegean.

Ερωτηθείς για τη συγχώνευση των δύο ελληνικών αεροπορικών εταιρειών , κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στις Βρυξέλλες για θέματα ανταγωνισμού στην Ε.Ε., ο Ισπανός Επίτροπος δήλωσε ότι η συγχώνευση Ολυμπιακής – Aegean είναι περίπλοκη περίπτωση, η οποία έχει κοινά στοιχεία με την περίπτωση συγχώνευσης δύο ιρλανδικών αερογραμμών, της Ryanair με την Aer Lingus.

Ο Χ. Αλμούνια αφού ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Ελλάδα και πως υπάρχουν ακόμα χρονικά περιθώρια μέχρι την τελική απόφαση της Επιτροπής για το θέμα, δήλωσε: «Ελπίζω να βρεθεί μία λύση συμβατή με τους κανόνες ανταγωνισμού, αλλά αν δεν μπορέσουμε να τη βρούμε θα δράσουμε αναλόγως».

Έως τις 12 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει αν η συγχώνευση Ολυμπιακής – Aegean είναι συμβατή με τους κανόνες ανταγωνισμού στην ΕΕ. Πάντως, περί τα τέλη Ιουλίου η Επιτροπή είχε ανακοινώσει την αρχική της εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία από τη συγχώνευση των δύο εταιρειών ενδεχομένως προκύψει μονοπωλιακή θέση σε πολλές εσωτερικές διαδρομές στην Ελλάδα.

Σημειώνεται, ότι η Επιτροπή απέρριψε την συγχώνευση Ryanair – Aer Lingus με την αιτιολογία ότι οδηγεί σε μονοπωλιακή θέση σε 32 διαδρομές και βλάπτει τα συμφέροντα των καταναλωτών.