Σε άρθρο του στην Independent, ο επικεφαλής του οικονομικού ρεπορτάζ, Χάμις ΜακΡέι, καταγράφει το ιστορικό της κρίσης στην Ιρλανδία, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δυσάρεστη θέση να διαπραγματεύεται για τα χρέη των τραπεζών της, παρότι η πολιτική ηγεσία είχε επανειλημμένως διαψεύσει το ενδεχόμενο.

Ο Χάμις ΜακΡέι μεταφέρει δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας, ο οποίος είπε ότι «ελπίζει ότι η Ιρλανδία θα έχει τη διορατικότητα να λάβει τη σωστή απόφαση για το μέλλον της και για το ευρώ». Όπως λέει ο κ. ΜακΡέι, αυτό μεταφράζεται ως «σας παρακαλούμε να δεχτείτε την ευρωπαϊκή βοήθεια ώστε να φύγει η πίεση από πάνω μας».

Στο άρθρο του, ο Χάμις ΜακΡέι τονίζει ότι θα υπάρξουν χρεοκοπίες στην Ευρωζώνη, με την ελληνική χρεοκοπία να είναι πλέον αναπόφευκτη, επειδή, όπως υποστηρίζει, υπάρχει αδυναμία συλλογής εσόδων από την εφορία. Όπως λέει, η Ιρλανδία ελπίζει να τα καταφέρει σε αυτόν τον τομέα.

Οπότε, όπως υποστηρίζει ο συντάκτης, το ερώτημα πια δεν είναι οι χρεοκοπίες, αλλά το αν αυτές οι χρεοκοπίες (καθώς τις υπολογίζει σε περισσότερες από μία) θα «σπάζουν» της Ευρωζώνη.

Ευτυχώς, ο κ. Χάμις ΜακΡέι δεν έχει ακόμη την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Προφανώς όταν την έχει θα τη μάθουμε σε επόμενο δημοσίευμά του στην έγκυρη βρετανική εφημερίδα.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.