Στο Λονδίνο συναντώνται την Παρασκευή (4/6) οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) για διήμερες συνομιλίες με στόχο να κινηθούν πιο κοντά σε μια παγκόσμια συμφωνία για την αύξηση του φόρου που καταβάλλουν εταιρείες όπως, η Google, το Facebook και η Amazon.

Στην πρώτη διάσκεψη που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία και των επτά υπουργών από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού προεδρεύει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

Η βούληση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αυξήσει τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων, δρομολογεί μεγαλύτερες πιθανότητες για μία διεθνή συναίνεση, σε σύγκριση με το αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί την περίοδο άσκησης της προεδρίας των ΗΠΑ, από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.

G7: Αισιόδοξος πως θα παραχθούν ουσιαστικά αποτελέσματα ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ

«Είμαι ουσιαστικά αισιόδοξος ότι θα παραγάγουμε μερικά συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτό το Σαββατοκύριακο», επεσήμανε ο Σούνακ σε ανακοίνωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Πέμπτη (3/6).

Παράλληλα ο βρετανός ΥΠΟΙΚ έδωσε έμφαση στη σημασία που έχει η διεξαγωγή της διάσκεψης με τη φυσική παρουσία των ομολόγων του υπουργών Οικονομικών των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Καναδά, στο περίτεχνο αρχοντικό Lancaster House του 19ου αιώνα, το οποίο βρίσκεται σχεδόν δίπλα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

«Χρειάζεται να είσαι γύρω από ένα τραπέζι και να συζητάς ανοιχτά και ευγενικά, αναλύοντας τα πράγματα», δήλωσε ο Σούνακ στο Reuters, στη διάρκεια συνέντευξής του αυτή την εβδομάδα.

Λόγω των περιορισμών της COVID-19, οι υπουργικές αντιπροσωπείες μειώθηκαν σε αριθμό μελών. Επίσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει μειωθεί και ο αριθμός των δημοσιογράφων που τις συνοδεύουν.

Παράλληλα, τα σχέδια για το πως θα κάθονται οι υπουργοί Οικονομικών τροποποιήθηκαν με τη βοήθεια αξιωματούχων της δημόσιας υγείας.

Μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η επίτευξη μιας συμφωνίας για τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα παρουσιαστεί μετά σε μία ευρύτερη ομάδα χωρών, την G20, κατά τη διάσκεψη της που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Βενετία.

Πριν από τη σημερινή διάσκεψη ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας «θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα», το οποίο ο ίδιος θεωρεί ότι βρίσκεται «εντός των δυνατοτήτων» της υπουργικής διάσκεψης.

Ωστόσο από την πλευρά του ο Ιάπωνας υπουργός των Οικονομικών Τάρο Άσο ανέφερε τη Δευτέρα (31/5) ότι δεν αναμένει μία συμφωνία αυτή την εβδομάδα για ένα συγκεκριμένο ελάχιστο ποσοστό εταιρικού φόρου.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναμένει την επίτευξη μίας πληρέστερης συμφωνίας, όταν ο Μπάιντεν και οι άλλοι ηγέτες κυβερνήσεων συναντηθούν σε παραθεριστικό θέρετρο της Νοτιοδυτικής Αγγλίας στις 11-13 Ιουνίου.