Πρόταση για διαγραφή ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών ύψους 15 δισ. ευρώ

Εκτιμάται ότι ο όγκος των ληξιπρόθεσμων θα μειωθεί κατά 55 δισ. ευρώ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
9:08
25/10/2014
Πρόταση για διαγραφή ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών ύψους 15 δισ. ευρώ
2
loading

Πρόταση για διαγραφή ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών προς το Δημόσιο ύψους 15 δισ. ευρώ επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η υιοθέτηση της πρόταση αυτής, που προβλέπει την διαγραφή προσαυξήσεων παλαιών οφειλών που έχουν τοκισθεί για 30 και πλέον έτη και τη διαγραφή συγκεκριμένων χρεών που δημιουργήθηκαν προ το 1981 , εκτιμάται πως θα μείωνε τον όγκο των ληξιπροθέσμων οφειλών στα 55 δισ. ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα που ήταν προ διετίας.

Σημειώνεται πως στις αρχές του 2011 τα χρέη των φορολογουμένων προς το Δημόσιο δεν ξεπερνούσαν τα 40 δισ. ευρώ, ωστόσο το «τσουνάμι» φόρων που μεσολάβησε, η εκτόξευση της ανεργίας και η παρατημένη ύφεση δημιούργησαν μέσα σε λιγότερο από 48 μήνες «φέσια» ύψους 30 δισ. ευρώ !

Αξίζει να τονισθεί πως από τα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 70 δισ. ευρώ περίπου τα 29 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές 6.000 επιχειρήσεων, αλλά και σε 4.151 μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν χρέος ύψους 14,87 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση εξετάζει την επιτάχυνση της διαδικασίας διαγραφής των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών. Ήδη απόφαση που υπέγραψε προ τριμήνου η Γενική Γραμματέας Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, προβλέπει πως η διάκριση μεταξύ των εισπράξιμων και των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών, εφόσον πρόκειται για συνολική βασική οφειλή άνω των 300.000 ευρώ και έως 1.500.000 ευρώ θα μπορεί να γίνεται χωρίς να περιλαμβάνει και την αιτιολογημένη γνώμη του αρμόδιου οικονομικού επιθεωρητή, η οποία προβλεπόταν σε παλαιότερη απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την προβλεπόμενη ως τώρα διαδικασία διαγραφής οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης, από την ημερομηνία καταχώρισης της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης και για χρονικό διάστημα 10 ετών από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώριση, επέρχονται οι ακόλουθες έννομες συνέπειες:

• Αναστέλλεται αυτοδίκαια η παραγραφή της οφειλής.
• Δεν χορηγείται στον οφειλέτη και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία.
• Δεν χορηγείται στον οφειλέτη και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα άλλο προβλεπόμενο από το νόμο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων.
• Δεσμεύονται στο σύνολό τους οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί των παραπάνω προσώπων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar giannis tzanidakis

  Και το κράτος παίρνει ούμπαλα

  1. avatar Χρήστος

   Ξαναδιάβασε το άρθρο. Μιλάμε για χρέη σε εταιρίες που ΔΕΝ υπάρχουν πλέον, σε νεκρούς ανθρώπους που κανείς δεν είχε (από το 1981) το θάρρος να πει πως δεν πρόκειται να εισπραχτούν.
   ΑΛΛΑ, υπήρχε ένας που είχε τον λαϊκισμό να πει πως "λεφτά υπάρχουν" από τα ανείσπρακτα. Πήρε την ψήφο μας, δεν πήρε τίποτα από τα "λεφτά υπάρχουν" και ΕΜΕΙΣ πήραμε τα ούμπαλα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει