Η κατάσταση στην Ιρλανδία προκαλεί «εντάσεις» και ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα «στο σύνολο της ζώνης του ευρώ», ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλώνοντας παράλληλα ότι δε βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη η χορήγηση βοήθειας προς το Δουβλίνο.

Από την πλευρά του, όμως, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Φερνάντο Τεξέϊρα ντος Σάντος ζήτησε σήμερα από το Δουβλίνο να λάβει υπόψη του τα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης, σε μια έμμεση πλην σαφή έκκλησή του προς την ιρλανδική κυβέρνηση να αποδεχθεί την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό οικονομικής στήριξης που της προσφέρεται από την Ε.Ε.

«Είναι σαφές ότι υπάρχουν εντάσεις στις αγορές ομολόγων, είναι σαφές ότι η κατάσταση είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά τους δημόσιους λογαριασμούς της Ιρλανδίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για τα οικονομικά θέματα Αμαντέου Αλταφάζ.

«Υπάρχουν ανησυχίες αναφορικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της, όμως είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι υφίστανται πιέσεις για να ωθηθεί η Ιρλανδία προς την κατεύθυνση κάποιου μηχανισμού» ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής βοήθειας, πρόσθεσε.

Ο Αλταφάζ απάντησε με τις δηλώσεις αυτές σε φήμες που έκαναν λόγο για πιέσεις ευρωπαίων αξιωματούχων επί του Δουβλίνου ώστε οι ιρλανδικές αρχές να αποδεχθούν μια τέτοια βοήθεια για να επανέλθει η ηρεμία στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ζώνης του ευρώ.

«Είναι αλήθεια ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ιρλανδικές αρχές και με μέλη του Eurogroupe (του φόρουμ των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ), πράγμα που είναι απολύτως φυσιολογικό λαμβανομένης υπόψη της σημερινής δημοσιονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη και λαμβανομένων υπόψη των εντάσεων στις αγορές», όπου τα επιτόκια για τα ομολογιακά δάνεια της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας έχουν αυξηθεί πολύ, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Όμως υπάρχει μεγάλη απόσταση μέχρι να πει κανείς ότι οι επαφές αυτές αποτελούν, όπως είδα σε ορισμένα άρθρα του Τύπου, διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο διάσωσης και άλλες υπερβολές αυτού του τύπου», δήλωσε ο Αλταφάζ.

Πάντως, στη διάρκεια συνέντευξής του στην ειδησεογραφική υπηρεσία Dow Jones Newswires, ο κ. Τεξέϊρα ντος Σάντος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο «μετάδοσης» στην Πορτογαλία των υψηλών επιτοκίων που είναι αναγκασμένη να καταβάλει η Ιρλανδία.

«Δεν επιθυμώ να κάνω μάθημα στην ιρλανδική κυβέρνηση, αλλά θα ήθελα να πιστεύω ότι θα λάβει την πλέον δόκιμη απόφαση τόσο για την Ιρλανδία όσο και για το ευρώ» επεσήμανε ο πορτογάλος υπουργός. «Θέλω να πιστεύω ότι θα λάβει την σωστή απόφαση», πρόσθεσε.

Η τοποθέτηση αυτή σημειώνεται ενώ το Δουβλίνο έχει καταστήσει σαφή την επιθυμία του να αντιμετωπίσει αυτόνομα την παρούσα κρίση, παρά τις αναταράξεις που χαρακτηρίζουν τις αγορές χρήματος στην ευρωζώνη.