Το θέμα της ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας συζήτησαν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, καθώς και οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσσος Μάνος και του ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ, Γιάννης Γιαρέντης.

Ο κ. Μανουσάκης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε ότι η νέα ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μία πρόκληση και τόνισε ότι για να μπορέσει η χώρα να αντεπεξέλθει σε αυτή την πρόκληση, είναι απαραίτητη η ενίσχυση των υποδομών και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων.

Στην επόμενη δεκαετία, το επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ, ύψους 5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει διείσδυση 17 Giga Watts νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έργα διασύνδεσης, ανέφερε. Προσδιόρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα των νησιωτικών διασυνδέσεων, τη διασύνδεση της Κρήτης. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι το έργο διασύνδεσης της Κρήτης βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς υπολογίζεται ότι εντός του μήνα θα γίνει η δοκιμαστική ηλέκτριση της διασύνδεσης αυτής, «η οποία είναι διασύνδεση των ρεκόρ λόγω του βάθους και του μήκους του καλωδίου».

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι προχωράει η διασύνδεση ανάμεσα στην Κρήτη με την Αττική, και συνεχίζεται το εντατικό πρόγραμμα διασύνδεσης των Κυκλάδων. Στα σχέδια για αυτή τη δεκαετία είναι επίσης η διασύνδεση όλων των νησιών αλλά και διασύνδεση με άλλα κράτη (Αίγυπτος, Λιβύη κ.ά.). Τέλος, συμπλήρωσε ότι στα σχέδια του ΑΔΜΗΕ είναι και η διασύνδεση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Ο κ. Μάνος είπε ότι ο ΔΕΔΗΕ καλείται να αποτελέσει καταλύτη στη μετάβαση της ελληνικής αγοράς ενέργειας σε μια αγορά ενεργών καταναλωτών, νέων φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών. Αυτό που ήδη έχει ξεκινήσει ο ΔΕΔΗΕ είναι την ψηφιοποίηση συστημάτων με έξυπνους μετρητές, τον εκσυγχρονισμό των δικτύων αλλά και την αναβάθμιση των υπηρεσιών. Πρέπει να καλυφθεί πολύ χαμένο έδαφος, από υπο-επενδύσεις που για να διορθωθούν χρειάζεται χρόνος, περίπου μία πενταετία, ανέφερε και σημείωσε πως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ένα επενδυτικό πλάνο 3 δισ. ευρώ για τις επόμενες δύο περιόδους.

Επισήμανε ότι αυξάνονται οι υπογειώσεις και για τα επόμενα 4 χρόνια έχουν προγραμματιστεί πλέον 2,5 χιλιάδων χιλιόμετρα σε σημεία με πολλαπλασιαστικό όφελος.

Ο κ. Γιαρέντης είπε ότι οι ΑΠΕ είναι ο μονόδρομος για την ενεργειακή μετάβαση προς έναν καθαρό πλανήτη. Η διείσδυση διψήφιου αριθμού GigaWatts από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συντελεστεί στο άμεσο μέλλον. Για τις ανάγκες του σκοπού αυτού είναι απαραίτητος ο δομικός μετασχηματισμός του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, σημείωσε.

Τα έσοδα από τις εκπομπές ρύπων έχουν αυξηθεί, ωστόσο, αυτό καλύπτει μόνο ένα μεγάλο μέρος από τις ανάγκες του ειδικού λογαριασμού, αλλά αυτή δεν είναι η λύση, επισήμανε και επανέλαβε πως η λύση θα πρέπει να προέλθει από τον δομικό ανασχηματισμό του ειδικού λογαριασμού.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.