Το δολάριο ανατιμήθηκε σε υψηλό επίπεδο σχεδόν δύο ετών έναντι του ευρώ, έχοντας ούριο άνεμο από τα στοιχεία που έδειξαν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε έως τα 1,2664 δολάρια, ενώ στη συνέχεια ανέκαμψε στα 1,2695 δολάρια, αλλά η πίεση στο κοινό νόμισμα παραμένει εν όψει των στοιχείων για την οικονομία της Ευρωζώνης που θα ανακοινωθούν στην τρέχουσα εβδομάδα και της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη.

Ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων έφθασε σε νέο υψηλό επίπεδο 4ετίας, ενώ έναντι του γεν ανατιμήθηκε σε υψηλό 6 ετών. Οι επενδυτές που αναμένουν ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου πανηγύρισαν την επί τα βελτίω αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο στο 4,6% (σε ετήσια βάση) – που είναι ο υψηλότερος 2,5 ετών – από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ την Παρασκευή. Η ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας είχε ευρεία βάση και ανέδειξε μία ταχύτερη αύξηση των επιχειρηματικών δαπανών και ισχυρότερη αύξηση των εξαγωγών σε σχέση με ότι προβλεπόταν προηγουμένως. Στοιχεία της Επιτροπής για τις Προθεσμιακές Συναλλαγές (Commodity Futures Trading Commission) που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι οι κερδοσκόποι αύξησαν τις θέσεις τους υπέρ του δολαρίου την εβδομάδα έως τις 23 Σεπτεμβρίου στα 35,81 δισ. δολάρια από 31,42 δισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα την Πέμπτη, μετά τον αιφνιδιασμό που επεφύλαξε στις αγορές στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της με τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα διατηρήσει πιθανότατα τη ρητορική του για μία χαλαρή νομισματική πολιτική και πιθανόν να ανακοινώσει λεπτομέρειες για τα προγράμματα αγοράς ομολόγων από την κεντρική τράπεζα, τα οποία προανήγγειλε τον περασμένο μήνα.