Τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στην κηροζίνη, από τα 330 ευρώ/χιλιόλιτρο στα 230 ευρώ, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «με τη μείωση των συντελεστών ΕΦΚ κατά 30%, αποσκοπείται η φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης και φωτιστικού πετρελαίου, με απώτερο στόχο την αύξηση της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, λόγω χρήσης υποκατάστατων προϊόντων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα».

Η τροπολογία επισυνάπτεται στο νομοσχέδιο για τη νομική μορφή των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα και θα φέρει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μείωση κατά περίπου 12 λεπτά το λίτρο στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Η τροπολογία για τη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα ισχύσει για τη διάθεση του, από 15 Οκτωβρίου ως 30 Απριλίου και υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να διαμορφωθεί, με βάση τα σημερινά δεδομένα της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, στα 1,13 ευρώ το λίτρο από 1,25 ευρώ το λίτρο.

Για παράδειγμα για τα νοικοκυριά που δικαιούνται και επίδομα θέρμανσης το κόστος προμήθειας του πετρελαίου πέφτει στα 80 λεπτά το λίτρο, που είναι χαμηλότερο και από αυτό πριν την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, το 2011 .

Στόχος όπως επισημαίνεται είναι «η φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης και φωτιστικού πετρελαίου με απώτερο στόχο την αύξηση της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης λόγω χρήσης υποκατάστατων προϊόντων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα».