Εξαιτίας των καταστροφών από τον παγετό στην παραγωγή και τις βιομηχανίες μεταποίησης φρούτων, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι αποτελεί τον μοναδικό τρόπο στήριξης των αγροτών, μεταποιητών και διακινητών, ύστερα από την καταστροφή που υπέστη το αγροτικό κεφάλαιο στην περιοχή, λόγω παγετού.

Σε σημερινή του ανακοίνωση, ο ΣΒΕ χαρακτηρίζει «πρωτοφανή» την καταστροφή- έως και 100% στις αγροτικές καλλιέργειες– που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κεντρική Μακεδονία, με επίκεντρο την Πέλλα και την Ημαθία, κυρίως σε ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια και ακτινίδια.

Όπως σημειώνει και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καταστροφή δημιουργεί εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα στις μεταποιητικές βιομηχανίες-μέλη του ΣΒΕ που είναι εγκατεστημένες στις ανωτέρω περιοχές. Κατά τον ΣΒΕ και σύμφωνα με εκτιμήσεις γεωπόνων και παραγωγών «πρόκειται για τη μεγαλύτερη ζημία της τελευταίας 20ετίας, η οποία συγκρίνεται μόνον με αυτή του 2003».

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας υπογραμμίζει ότι οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών πλήττουν την τοπική οικονομία ευρύτερα της ΠΚΜ, αλλά και τις εξαγωγές της χώρας. Υπογραμμίζει τη σημασία του κλάδου παραγωγής κομπόστας στην εθνική οικονομία, αφού μόνον 15 βιομηχανίες που παράγουν κομπόστες, απλό ή συμπυκνωμένο χυμό ροδάκινου και βερίκοκου και κατεψυγμένο κύβο φρούτων, προμηθεύονται φρούτα από περισσότερες από 12.000 αγροτικές οικογένειες.

Στις συγκεκριμένες βιομηχανίες απασχολούνται πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε μόνιμη ή εποχιακή βάση, ενώ τα προϊόντα των βιομηχανιών αυτών εξάγονται σε ποσοστό 98%, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την εισαγωγή στη χώρα συναλλάγματος που κυμαίνεται ανάμεσα σε 400 και 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.