Την υποχρεωτική παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων για επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί με κρατική εντολή προβλέπει διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τη διάταξη η διάρκεια των επαγγελματικών μισθώσεων των επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί με κρατική εντολή παρατείνεται για διάστημα ίσο με τον χρόνο αναστολής της οικονομικής τους δραστηριότητας. Η εν λόγω παράταση εφαρμόζεται αναδρομικά για το διάστημα από 14/3/2020 και μετά και καταλαμβάνει όλες τις ενεργές μισθώσεις καθώς και τις μισθώσεις που έληξαν μετά από τις 7/11/2020 και μέχρι την έναρξη της ρύθμιση.

Η θέση των ιδιοκτητών

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι αντίθετοι στην αναγκαστική παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων εξαιτίας της πανδημίας – από την οποία πλήττονται όχι μόνο οι ενοικιαστές αλλά και οι εκμισθωτές. Η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, είχε υπογραμμίσει ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει να προχωρήσει στη λήψη τέτοιου είδους μέτρων θα πρέπει να τεθεί σειρά προϋποθέσεων που θα προστατεύουν τόσο τους ιδιοκτήτες από τον κίνδυνο επιστροφής στο μεταπολεμικό ενοικιοστάσιο όσο και τους επαγγελματίες που έχουν ιδιόκτητη επαγγελματική στέγη από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, όπως:

  1. Η παρέμβαση να αφορά αποκλειστικά τις μισθώσεις επιχειρήσεων που «έκλεισαν με κρατική εντολή».
  2. Η παράταση να περιοριστεί σε χρόνο ίσο με το διάστημα που οι επιχειρήσεις αυτές έμειναν κλειστές.
  3. Η ρύθμιση να αφορά ατομικά και αποκλειστικά το μελλοντικό χρόνο λήξης κάθε μίσθωσης, και να μην συνοδεύεται από οποιαδήποτε γενική απαγόρευση προσφυγής στη Δικαιοσύνη ή απαγόρευση εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων.
  4. Η παράταση να ισχύει μόνο για τους συνεπείς στην καταβολή των ενοικίων μισθωτές.
  5. Να τερματιστεί η αναγκαστική μείωση των ενοικίων μόλις ανοίξει η αγορά και να προβλεφθεί αναστολή των φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεων τουλάχιστον κατά ένα τρίμηνο και για τους ιδιοκτήτες που έχουν μετατραπεί σε ομάδα «πληττομένων χωρίς ΚΑΔ».
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.