«Λαυράκια» έχουν βγάλει οι θερινοί έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και των μικτών κλιμακίων του ΙΚΑ για την μαύρη εργασία.

Μπορεί το ΣΕΠΕ και το ΙΚΑ να κάνουν ελέγχους σε όλες τις γωνίες της Ελλάδας με μόλις με 750 ελεγκτές, ωστόσο σε λιγότερες από 70 ημέρες έχουν βεβαιώσει περισσότερες από 1.000 παραβάσεις.

Σημειώνεται πως από τα μέσα Ιουνίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου 2014.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η αποδοτικότητα των ελέγχων ήταν «απροσδόκητη» και ότι έχουν επισημανθεί εκατοντάδες παραβάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας τον Ιούλιο οι αναγγελίες πρόσληψης ήταν κατά 13.275 περισσότερες από τις απολύσεις, κάτι που αποδίδεται και στους ελέγχους για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Σημειώνεται πως το πρόστιμο για την μη αναγραφή εργαζομένου στον ισχύοντα πίνακα προσωπικού ανέρχεται από 9.197,10 ευρώ έως 10.549,44 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία και την ιδιότητα του εργαζομένου (μεγαλύτερος ή μικρότερος των 25 ετών, υπάλληλος ή εργατοτεχνίτης).