Κατά περίπου 2% θα συρρικνωθεί το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς η γερμανική οικονομία, λόγω των μέτρων του lockdown που επιβλήθηκαν για να περιοριστεί η πανδημία της COVID-19, όπως ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης.

Η επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τον ρυθμό αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για το σύνολο του 2021 στο 3,1% από το 3,7% προηγουμένως, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Αναμένει η οικονομία να επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδά της στο μεταίχμιο των ετών 2021/22 και να αναπτυχθεί κατά 4% την επόμενη χρονιά.

«Ο μεγαλύτερος καθοδικός κίνδυνος παραμένει η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. Το ερώτημα του πόσο γρήγορα μπορεί να οικονομία να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς εξαρτάται κυρίως από την πρόοδο στον εμβολιασμό», ανέφερε η επιτροπή των συμβούλων σε ανακοίνωση, δίνοντας την πρώτη επίσημη πρόβλεψη για τον αντίκτυπο τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η απόφαση της Γερμανίας και αρκετών άλλων ευρωπαϊκών χωρών να αναστείλουν τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 με το σκεύασμα της AstraZeneca μπορεί να καθυστερήσει την πρόοδο σε ό,τι αφορά την επίτευξη ανοσίας της αγέλης και να αναβάλει την πολυαναμενόμενη χαλάρωση των μέτρων του lockdown που χρειάζεται για εύρωστη ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.