Ο ιταλικός νότος πλήττεται από την οικονομική κρίση

Χάθηκε το 80% των θέσεων εργασίας, ιστορικό χαμηλό 37ετίας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19:20
30/07/2014
Ο ιταλικός νότος πλήττεται από την οικονομική κρίση
loading

Η Κάτω Ιταλία υποφέρει πολύ εντονότερα από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όπως αναφέρει η έκθεση του ινστιτούτου οικονομικών και βιομηχανικών ερευνών Svimez, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ των νότιων περιφερειών της χώρας πέρυσι συρρικνώθηκε κατά 3,5%, έναντι ενός 1,4% στην υπόλοιπη Ιταλία.

Από το 2008 μέχρι το 2013 η Κάτω Ιταλία έχασε το 13% του ΑΕΠ της, ενώ ο εθνικός μέσος όρος ανήλθε σε 7%.

«Η Νότια Ιταλία κινδυνεύει από ανθρώπινη και βιομηχανική ερημοποίηση. Ο κόσμος συνεχίζει να φτωχαίνει, να μεταναστεύει και να μην κάνει παιδιά», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Τα τελευταία πέντε χρόνια οι φτωχές οικογένειες που ζουν στις περιφέρειες της Καμπανίας, της Καλαβρίας, της Σικελίας, της Απουλίας και της Μπαζιλικάτα, από τετρακόσιες σαράντα τρεις χιλιάδες αυξήθηκαν στο ένα εκατομμύριο δεκατέσσερις χιλιάδες.

Στην Νότιο Ιταλία, επίσης, χάθηκε το 80% των θέσεων εργασίας που έχουν απολεσθεί από την αρχή της οικονομικής κρίσης σε όλη την χώρα, ενώ οι έχοντες εργασία δεν ξεπερνούν τα 5,8 εκατομμύρια. Πρόκειται για ιστορικό χαμηλό 37ετίας.

Από το 2001 μέχρι το 2011, τονίζει επίσης το Svimez, εγκατέλειψαν την Κάτω Ιταλία 1,5 εκατομμύριο κάτοικοί της.

«Οι βόρειες περιοχές της χώρας άρχισαν να παρουσιάζουν ελαφρά οικονομική ανάκαμψη, οι νότιες, όμως, όχι. Με τον τρόπο αυτό κινδυνεύει να διαιωνιστεί η εικόνα μιας Ιταλίας κομμένης σε δυο κομμάτια, με εντελώς διαφορετικές οικονομικές προδιαγραφές και προοπτικές», τονίζεται στην έκθεση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει