Υψηλό παραμένει το επίπεδο της ρευστότητας των εμπορικών τραπεζών, επανέλαβε ο πρωθυπουργός της χώρας Πλάμεν Ορεσάρσκι και πρόσθεσε ότι δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα λέβα από την πιστωτική γραμμή, ύψους 3,3 δισ. λέβα (αίτημα της βουλγαρικής κυβέρνησης), που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για στήριξη της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο κ. Ορεσάρσκι -σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων ΒΤΑ- αναφερόταν στην επίθεση που δέχθηκε το τραπεζικό σύστημα την περασμένη εβδομάδα, με επίκεντρο τις First Investment Bank και Corporate Commercial Bank.

Εξάλλου, η Κεντρική Τράπεζα είχε προειδοποιήσει, με ανακοίνωσή της, για την επίθεση που δέχθηκε το τραπεζικό σύστημα και η κινητοποίηση τόσο της ίδιας όσο και των θεσμικών φορέων ήταν άμεση, με αποτέλεσμα το θέμα να αντιμετωπιστεί και η κατάσταση στην τραπεζική αγορά να εξομαλυνθεί.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του (που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του), ο διεθνής οίκος Fitch επισημαίνει -μεταξύ άλλων- ότι «οι πρόσφατες αναταράξεις σε δύο βουλγαρικές τράπεζες τονίζουν τα προβλήματα εταιρικής διακυβέρνησης στις -εγχώριας ιδιοκτησίας- εταιρείας».

Οι κίνδυνοι ρευστότητας είναι αυξημένοι για όλες τις βουλγαρικές τράπεζες μετά τις μαζικές αναλήψεις σε δύο τράπεζες σε γρήγορη διαδοχή, προσθέτει ο οίκος, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι, «οι εγχώριας ιδιοκτησίας τράπεζες είναι πιο ευάλωτες στην απώλεια της εμπιστοσύνης των καταθετών λόγω των αδυναμιών στην εταιρική διακυβέρνηση».

Ο οίκος σημειώνει πως «η πολιτική σταθερότητα θα μειώσει τους κινδύνους στη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Ο πρόεδρος της χώρας (της Βουλγαρίας) ανακοίνωσε τη διάλυση του κοινοβουλίου στις 6 Αυγούστου και τη διενέργεια εθνικών εκλογών στις 5 Οκτωβρίου και σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική αβεβαιότητα αναμένεται να διατηρηθεί σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο».

Σύμφωνα με τον Fitch, «οι αρχές ανέλαβαν γρήγορα δράση για να εξομαλύνουν την κατάσταση στην FIBank, ανακοινώνοντας -μεταξύ άλλων- τη δέσμευσή τους να διαθέσουν ρευστότητα στον τραπεζικό κλάδο. Ταυτόχρονα, οι αρχές κινήθηκαν άμεσα για να αντιμετωπίσουν τις φήμες που αφορούσαν την τράπεζα».

Πέρα από τον οίκο Fitch, ο διεθνής οίκος Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι (σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πρακτορείου ειδήσεων Novinite) ότι οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα στη Βουλγαρία δεν θα επηρεάσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Ο οίκος υπογραμμίζει τις προσπάθειες των βουλγαρικών Αρχών για τον περιορισμό της «επέκτασης» των συνεπειών από τα προβλήματα στην First Investment Bank και την Corporate Commercial Bank σε άλλα ιδρύματα ή στην ευρύτερη περιοχή και προσθέτει ότι η κατάσταση σταθεροποιείται.