Η πρόσφατη κρίση στο τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας, η αντιμετώπισή της από τους θεσμικούς φορείς της χώρας και την Κεντρική Τράπεζα (ΒΝΒ), αλλά και η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «απασχολούν» και σήμερα τα δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου.

Οι εφημερίδες δίνουν ευρεία δημοσιότητα στην ανακοίνωση της κυβερνητικής υπηρεσίας Τύπου, με την οποία ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι ευχαρίστησε τον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις ενέργειες των βουλγαρικών θεσμών και φορέων για την αντιμετώπιση της πρόσφατης κρίσης εμπιστοσύνης σε ορισμένες εμπορικές τράπεζες της χώρας, με την έγκριση πρωτοβουλίας της βουλγαρικής κυβέρνησης να ανοίξει πιστωτική γραμμή 3,3 δισ. λέβα, με γνώμονα την εγγύηση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση ανάγκης.

Εξάλλου, η εφημερίδα «Τέλεγκραφ» επισημαίνει σε δημοσίευμά της, την απόφαση της δημόσιας Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου να αρχίσει διαδικασία αφαίρεσης της άδειας της εταιρείας Global Markets, η οποία πρότεινε – με ηλεκτρονικές επιστολές – να εξασφαλίσει τα χρήματα των πελατών της που «απειλούνται από επικείμενη τραπεζική κρίση» όπως υποστήριζε.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, «πριν από μερικές μέρες, ο διαχειριστής της εταιρείας Ρόμπερτ Ντιμιτρόφ και ο συνέταιρός του Κύριλ Τζαμπάροφ κατηγορήθηκαν επίσημα από την εισαγγελία ως υπεύθυνοι για την υποδαύλιση του πανικού ανάμεσα στους πελάτες της First Investment Bank, με συνέπεια στα καταστήματα της τράπεζας να σχηματιστούν τεράστιες «ουρές» (πελατών) την περασμένη Παρασκευή, όταν οι αναλήψεις έφτασαν τα 800 εκατ. λέβα (περίπου 400 εκατ. ευρώ)».

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Ντούμα» χαρακτηρίζει «ηχηρό χαστούκι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπόικο Μπορίσοφ (επικεφαλής του GERB)» την ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ότι το ΔΝΤ «είναι έτοιμο να βοηθήσει τη Βουλγαρία, αλλά δεν υφίσταται ανάγκη δανειοδότησης της, επειδή ο τομέας των Οικονομικών στη χώρα διαθέτει επαρκή κεφάλαια».

Σε ανάλυση της εφημερίδας, υπενθυμίζονται οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μπορίσοφ ότι «σε όλους τους τομείς στη Βουλγαρία υπάρχει ολοκληρωτική και ανεπανόρθωτη καταστροφή και το μόνο που πρέπει να κάνουν οι ιθύνοντες είναι να κηρύξουν πτώχευση της χώρας, ώστε να έρθει το ΔΝΤ να μας δανείσει 5-6 δισεκατομμύρια ρευστότητα» και τις χαρακτηρίζει «εγκληματικά ψέματα».