Παράταση έως τις 14 Ιουλίου για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων E9 έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ωστόσο ένα σοβαρό «αγκάθι» που θα έχει επιπτώσεις στην τσέπη εκατομμυρίων φορολογούμενων.

Με βάση τις δηλώσεις E9 θα εκδοθούν και τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Ενώ όμως ο νόμος ορίζει ότι η 1η δόση πρέπει να πληρωθεί έως την 31η Ιουλίου, ακόμη δεν έχει γίνει η εκκαθάριση του εντύπου Ε9 ώστε να προκύψει το ποσό που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες.

Για να προχωρήσει η εκκαθάριση του νέου φόρου ακινήτων θα πρέπει να έχουν περαστεί στο σύστημα του Ε9 όλα τα απαιτούμενα στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να εκδώσει τα εκκαθαριστικά καθώς στα έντυπα Ε9 παλαιότερων χρήσεων δεν υπήρξε πρόβλεψη για την καταχώριση ορισμένων δεδομένων.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών η εκκαθάριση του φόρου ακινήτων θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τις 18 Ιουνίου, ώστε να δοθεί χρόνος στους φορολογούμενους για να πληρώσουν την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις έως το τέλος Ιουλίου.

Αν και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ αλλά και του συμπληρωματικού φόρου έπρεπε να ολοκληρωθεί στις 18 Ιουνίου ώστε να αποσταλούν με e-mail τα εκκαθαριστικά και να αρχίσει η πληρωμή των φόρων από τον Ιούλιο σε έξι μηνιαίες δόσεις αυτό φαίνεται πως δεν είναι δυνατόν. Μάλιστα, είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο η καθυστέρηση αυτή να οδηγήσει τους φορολογούμενους στο να απολέσουν τη δόση του Ιουλίου και ο φόρος να αρχίσει να καταβάλλεται από τον Αύγουστο. Έτσι, οι προβλεπόμενες από το νόμο έξι δόσεις καταβολής του ΕΝΦΙΑ θα γίνουν πέντε δυσχεραίνοντας επιπρόσθετα τους φορολογουμένους. Ο νέος φόρος που επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο σχεδόν σε όλα τα ακίνητα θα μπορεί να καταβληθεί και εφάπαξ με έκπτωση 1,5%.

Σημειώνεται πως ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα ανεξάρτητα αν πρόκειται για κτίσματα (σπίτια, καταστήματα κ.λπ.) ή για εδαφικές επιφάνειες (οικόπεδα, χωράφια, βοσκοτόπια κ.λπ.) εντός ή εκτός σχεδίου. Ο νέος φόρος επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες που έχουν δικαιώματα επί των ακινήτων είτε είναι φυσικά είτε είναι νομικά πρόσωπα (εταιρείες κ.λπ.). Φορολογούνται όλα τα δικαιώματα επί των ακινήτων, όπως είναι η πλήρης κυριότητα, η επικαρπία, η ψιλή κυριότητα, το δικαίωμα οίκησης κ.λπ.