Υπουργείο Οικονομικών: Αν δεν υπήρχαν τα μέτρα στήριξης, η ύφεση θα είχε φτάσει το 17,5%

Δεν θα ήταν επίσης εφικτή η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 4,8%


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17:36
20/11/2020
Υπουργείο Οικονομικών: Αν δεν υπήρχαν τα μέτρα στήριξης, η ύφεση θα είχε φτάσει το 17,5%
2
loading

Πολλά ζητήματα στην οικονομία έχει προκαλέσει ο κορονοϊός -όχι μόνο στην Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείου Οικονομικών η κατάσταση θα ήταν χειρότερη, αλλά μεγάλο «φρένο» στη φετινή ύφεση έβαλαν τα μέτρα στήριξης των πληττόμενων που εφάρμοσε η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, λοιπόν, τους οποίους μεταφέρουν αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και τους οποίους επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χωρίς τη λήψη των μέτρων στήριξης η ύφεση κατά το 2020 θα έφθανε στα δυσθεώρητα επίπεδα του 17,5%.

Και, επίσης, αν δεν προβλέπονταν η επέκτασή τους το 2021, δεν θα ήταν εφικτή η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 4,8%, αλλά αρκετά χαμηλότερη. Εκτιμάται, ειδικότερα, ότι από την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,8% του 2021, οι 2,5 μονάδες θα προέλθουν από τα μέτρα στήριξης και επιπλέον 2 μονάδες από την έναρξη υλοποίησης προγραμμάτων και δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όσον αφορά το ρυθμό επαναφοράς από την ύφεση του 2020 στην ανάπτυξη του 2021, αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου διευκρίνιζε ότι σενάριο ανάκαμψης της οικονομίας τύπου V δεν υπάρχει πια, όπως δεν υπάρχει και σε όλη την Ευρώπη. Αυτό που αναμένεται, σύμφωνα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, είναι να περάσει η οικονομία, κανονικά, σε φάση ανάκαμψης στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Μάλιστα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τελειώσει η πανδημία, αναμένονται σημαντικές επιδόσεις για τον κλάδο του τουρισμού το επόμενο καλοκαίρι.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Επιτυχίες της κυβέρνησης

  Τόσο είναι. Πάνω από 15% ύφεση.
  Θυμίζω πως η ύφεση της οικονομίας άρχισε πέρυσι τον Οκτώβριο του 2019 μόλις 3 μήνες μετά τις εκλογές. Μετά από 11 συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής ανάπτυξης δηλαδή από το 2016 με το ΣΥΡΙΖΑ. Η ύφεση συνεχίστηκε όλο το Δ\'τρίμηνο του 2019 τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2020. Όλα αυτά πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού.
  Η ύφεση έκτοτε συνεχίζεται διαρκώς επιδεινούμενη. Τώρα είμαστε στο χείλος της χρεοκοπίας.

 2. avatar Συνταξιουχος οικονομικος επιθεωρητής ..

  Εαν δέν παρθούν τωρα μετρα .οπως πχ. εκτακτες φορολογιες των εχοντων και κατεχοντων μεγαλες κινητες και ακινητες περιουσιες, γενναιες περικοπες σε απαντες τους υψηλόμισθους του δημοσιου τομεα, καθως και σε μεγαλοσυνταξιουχους, που και εγώ συμπεριλαμβάνομαι , τότετο 17% θα ειναι δυστυχώς σιγουρο....!!
  Και μετά ο Θεός ας βοηθησει την Ελλαδα και τους ´Ελληνες ..!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει