Το ενδεχόμενο κινδύνων στην περίπτωση που το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προκαλέσει πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και αυξηθούν οι πιθανότητες να προσφύγει ξανά η χώρα στις κάλπες επισημαίνουν σε αναλύσεις τους διεθνείς τράπεζες, οίκοι επενδύσεων και αξιολόγησης.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί όπως η Goldman Sachs, η Bank of America, η JP Morgan, η Credit Agricole, η Fitch και η Moody’s περιμένουν να δουν τι θα βγάλουν οι κάλπες, αναφέροντας ότι στην περίπτωση που αυξηθούν οι πιθανότητες να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές τότε θα δημιουργηθούν σοβαροί κίνδυνοι εκτροχιασμού του οικονομικού προγράμματος.

Η Bank of America θεωρεί ότι η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί, φτάνει να μην εκδηλωθεί πολιτική κρίση στη χώρα μας. Σύμφωνα με την τράπεζα, τυχόν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα επηρέαζαν αρνητικά τις αγορές, ενώ ταυτόχρονα θα καθυστερούσε και η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους που αναμένεται να ανοίξει το αμέσως επόμενο διάστημα. Στην ανάλυσή της εξετάζει τρία βασικά σενάρια για τις εκλογές.

Το πρώτο είναι να κερδίσει με διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας αναταράξεις σε επίπεδο αγορών. Το δεύτερο είναι να κερδίσει το ίδιο κόμμα, αλλά με μικρή διαφορά. Το τρίτο είναι να πάρει τις περισσότερους ψήφους ο κυβερνητικός συνασπισμός, κάτι που εκτιμάται ότι θα απομάκρυνε την πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

H Credit Agricole, σε σημείωμά της προς τους πελάτες της, αναφέρει ότι ενδεχόμενη ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στις αγορές. Τους πολιτικούς κινδύνους σε αρκετές χώρες – και ιδιαίτερα στην Ελλάδα – λόγω των ευρωεκλογών επισημαίνει σε έκθεσή της και η Goldman Sachs. Η επενδυτική τράπεζα σημειώνει ότι κίνδυνος πρόωρων δημιουργείται εάν το ΠΑΣΟΚ πέσει κάτω από το 6% και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει ποσοστό άνω του 30% ή έχει διαφορά άνω του 3% από τη ΝΔ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.