Για σφάλματα στον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση στην Ελλάδα, ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάνει λόγο ο πρώην ισχυρός άνδρας της παγκόσμιας οικονομίας, Ντομινίκ Στρος Καν.

Έπειτα από μακρά σιωπή, ο Στρος Καν επανέρχεται με μία συνέντευξη στην εκπομπή «Το μυθιστόρημα του ευρώ» στο γαλλικό κανάλι «France 2» και με την παραδοχή ενός «Mea culpa», για την αφόρητη πολιτική που αναγκάστηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα.

«Κάναμε κάποια λάθη. Αλλά έπρεπε να σφίξουμε τη βίδα. Αλλά μόνο αυτό δεν αρκούσε. Επιβάλαμε στους Έλληνες μια αφόρητη πολιτική, η οποία ακόμα και σήμερα έχει τρομακτικές συνέπειες για την Ελλάδα», λέει εξομολογούμενος ο Στρος Καν.

Επίσης, αναφερόμενος στην τακτική που ακολουθήθηκε λέει: «Τι κάνετε όταν αναλαμβάνετε μία επιχείρηση που δεν πηγαίνει καλά; Ρυθμίζετε τα χρέη του παρελθόντος διαπραγματευόμενοι όπως μπορείτε με τους πιστωτές. (…) Ωστόσο, λέτε, για το μέλλον στους τραπεζίτες σας. “Αν μου δανείσετε τώρα θα σας τα αποπληρώσω όλα”. Δημιουργείτε εμπιστοσύνη για το μέλλον. Υπεκφεύγετε, συζητάτε όσο περισσότερο μπορείτε για το παρελθόν. Και τι κάνουν; Το ανάποδο. Λένε: “Ολα τα προηγούμενα χρέη της Ελλάδας θα αποπληρωθούν μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αλλά για το μέλλον, προσοχή, αν δανείσετε, ρισκάρετε να μην πάρετε πίσω τα χρήματά σας”. Κάνουν λοιπόν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έκανε ο επικεφαλής μιας επιχείρησης όταν αναλαμβάνει μια προβληματική επιχείρηση».