Περισσότερο του αναμενόμενου από αναλυτές επιταχύνθηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας αυξήθηκε 0,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013, όταν είχε αυξηθεί κατά 0,4%, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7%.

Η Γερμανία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα στη διατήρηση της ανάκαμψης της ευρωζώνης από τη μεγαλύτερη ύφεσή της, σε μία περίοδο που ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός στην περιοχή ωθεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντείνει τη νομισματική στήριξη.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας είναι πιθανόν να επιβραδυνθεί στη συνέχεια του έτους. Η Μπούντεσμπανκ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,7% φέτος και 2% το 2015.

Η ανάπτυξη στη Γερμανία προέκυψε κυρίως από την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Οι επενδύσεις σε κατασκευές και μηχανολογικό εξοπλισμό επίσης αυξήθηκαν, ενώ το εξωτερικό εμπόριο επιβράδυνε την ανάπτυξη, με χαμηλότερες εξαγωγές και υψηλότερες εισαγωγές απ’ ότι στο προηγούμενο τρίμηνο.