Για πρώτη φορά μετά από τον Σεπτέμβριο του 2013 οι ελληνικές εξαγωγές εμφάνισαν θετικό πρόσημο αύξησης τον Μάρτιο, βάζοντας τέλος σε ένα πτωτικό σερί έξι μηνών. Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των εκτιμήσεων μηνός Μαρτίου της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών αυξήθηκε κατά 1,4% στα 2,15 δισ. ευρώ (από 2,12 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2013). Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει υποχώρηση της τάξης του 5,9%.

Σημειώνεται ότι η αύξηση αυτή των εξαγωγών, συσχετίζεται άμεσα και με τη μεγάλη υποχώρησή τους τον Μάρτιο του 2013 (-7,8%). Σε κάθε περίπτωση πάντως συνέβαλε στον περιορισμό των ρυθμών υποχώρησης των εξαγωγών και σε επίπεδο 12μήνου στο 2,2%, σε σχέση με την περίοδο Απρίλιος 2012- Μάρτιος 2013.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη «η ανάκαμψη των εξαγωγών είναι ένα ακόμη θετικό μήνυμα στην πραγματική οικονομία της χώρας, μετά και την προώθηση πρόσφατων μεταρρυθμίσεων που αφορούν την απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων, τη διευκόλυνση εξαγωγικών διαδικασιών και κυρίως τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά για τη δημιουργία Αναπτυξιακού Ταμείου, με την υποστήριξη της γερμανικής KfW. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις που διαπερνούν όλο το φάσμα της αλυσίδας της εξωστρέφειας προσθέτουν αισιοδοξία στον εξαγωγικό κόσμο της χώρας και συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάκτηση θετικών ρυθμών για τις εξαγωγές ως το τέλος του χρόνου». Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβλέψει αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 4,6% το 2014, ενώ οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ κάνουν λόγο για αύξηση της τάξης του 6,6%.

Ειδικά για τον περασμένο Μάρτιο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν προς τις Τρίτες Χώρες κατά 5,2%, ενώ μειώθηκαν κατά 2,7% προς τις χώρες της Ε.Ε. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών πάντως, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν τόσο προς τις ευρωπαϊκές χώρες (-4,2%), όσο και προς τις Τρίτες Χώρες (-9,2%). Το αποτέλεσμα ήταν να διαμορφωθεί νέο ποσοστό αναλογίας εξαγωγών προς τις χώρες της Ε.Ε. (46,6%), έναντι ποσοστού 53,4% προς τις Τρίτες Χώρες. Η αναλογία αυτή ανατρέπεται πλήρως αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή και διαμορφώνεται στη σχέση 66,1% υπέρ των χωρών της Ε.Ε., έναντι 33,9% των Τρίτων Χωρών.

Πρωταγωνιστές πετρελαιοειδή και χημικά

Η αύξηση των εξαγωγών προήλθε κυρίως από τους κλάδους των πετρελαιοειδών (+16,5%), χημικών (+8,8%), των μηχανημάτων (+1,2%), διάφορων βιομηχανικών (0,5%) και των εμπιστευτικών προϊόντων (+84,6%). Αντίθετα, πτωτική ήταν η κίνηση στους κλάδους τρόφιμα (-2,2%), ποτά-καπνός (-9,5%), πρώτες ύλες (-1,9%), ελαιόλαδο (-63,8%) και βιομηχανικά προϊόντα (-8,3%).

Αύξηση στις εισαγωγές

Στο πεδίο των εισαγωγών, συνεχίστηκε η ανοδική κίνηση που είχε καταγραφεί και τον περασμένο Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 7%, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει εκρηκτική αύξηση κατά 16,9%, κυρίως λόγω των νέων εισαγωγών πλοίων αξίας περίπου 300 εκατ. ευρώ από Τρίτες Χώρες. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές από Τρίτες Χώρες αυξήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο κατά 49,9% (σε συνέχεια αύξησης και τον περασμένο Φεβρουάριο κατά 53,2%). Σε 12μηνη βάση, η αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 3,3%, σε σχέση με την περίοδο Απρίλιος 2012- Μάρτιος 2013.