«Με την ολική επαναφορά της χώρας στις αγορές κλείνει ένας επώδυνος κύκλος προσαρμογής, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ξένοι επενδυτές ότι η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας θα συνεχισθεί και ότι η ανάκαμψη θα είναι βιώσιμη, διασκεδάζοντας τις αβεβαιότητες περί ύπαρξης χρηματοδοτικού κενού» αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο σημερινό οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Όπως εκτιμούν, αλλαγή σελίδας για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας σηματοδοτεί η πρώτη ομολογιακή έκδοση πενταετούς διάρκειας που πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία στις 9 και 10 Απριλίου 2014. Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια, αποτελεί πραγματικότητα, επιβεβαιώνοντας με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την επιτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και τη διάψευση όλων εκείνων που προέβλεπαν αποτυχία του προγράμματος και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το εγχείρημα εξόδου στις αγορές έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την εντυπωσιακή ανταπόκριση των ξένων επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των δύο συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς) στις οποίες οι συντελεστές κάλυψης ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Αναφορικά με την έκδοση επισημαίνουν πως είναι «αξιοσημείωτο ότι στην έκδοση συμμετείχαν κυρίως μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές και hedge funds και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού που τοποθετήθηκαν, διαβλέποντας στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».