Οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια οδηγούν τις εξελίξεις

«φρενίτιδα» επενδυτικού ενδιαφέροντος για την καθαρή ενέργεια «βλέπει» η η γγ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
21:02
16/09/2020
Οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια οδηγούν τις εξελίξεις
1
loading

Για «φρενίτιδα» επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έκανε λόγο η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο συνέδριο του περιοδικού Economist.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, αυτή τη στιγμή έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για 11.000 μικρά και μεγάλα έργα συνολικής ισχύος 76 γιγαβάτ. Από αυτά, έργα ισχύος 5 γιγαβάτ είναι ώριμα, άλλα 21 σε διαδικασία ωρίμανσης, επενδύσεις για 35 γιγαβάτ έχουν αιτηθεί άδεια, 5 γιγαβάτ είναι οι μικρές μονάδες που συνδέονται στο δίκτυο διανομής και άλλα 10 γιγαβάτ είναι για στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών. Οι ΑΠΕ θα έρθουν σιγά-σιγά σε καθεστώς αγοράς, καθώς τα εργαλεία των διαγωνισμών και των καθορισμένων τιμών έχουν ημερομηνία λήξης, σημείωσε.

Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ανακοίνωσε ότι πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε η πόντισή του πρώτου καλωδίου που θα συνδέει την Πελοπόννησο με τα Χανιά, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για ολοκλήρωση του έργου στις αρχές του 2021. Τους επόμενους μήνες, όπως είπε, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση της Σαντορίνης και το 2021 θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για τη Μήλο, τη Σέριφο και τη Φολέγανδρο. Στόχος είναι, το 2024 οι Κυκλάδες και έως το 2030 όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου, να τροφοδοτούνται από το ηπειρωτικό σύστημα. «Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 5 δισ. ευρώ, που αλλάζει ριζικά τον ενεργειακό χάρτη της χώρας» το οποίο μειώνει και την επιβάρυνση των καταναλωτών για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, που μόνο για την Κρήτη φθάνουν στα 400 εκατ. ευρώ ετησίως, ανέφερε ο κ. Μανουσάκης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε εκ νέου για ο ενδιαφέρον του διαχειριστή να δραστηριοποιηθεί στην αποθήκευση ενέργειας αλλά και στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων (κατασκευή των απαιτούμενων διασυνδέσεων).

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, ανέφερε ότι ο στόχος για λειτουργία έργων 1 - 1.5 γιγαβάτ ως το 2024 μπορεί να υπερκαλυφθεί, ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία φιλοδοξεί προς το τέλος του 2021 να υπογράψει το πρώτο διμερές συμβόλαιο με την μητρική ΔΕΗ, στο πλαίσιο του target model για το φωτοβολταϊκό ισχύος 50 MW στην Μεγαλόπολη.

Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, ανήγγειλε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και την πρόθεση για συστηματική συνεργασία με τις άλλες ανεξάρτητες αρχές. Επανέλαβε δε, τη δέσμευση για λειτουργία του target model την 1η Νοεμβρίου.

Στις επενδύσεις που αναδεικνύουν την Ελλάδα σε διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου για την περιοχή, αναφέρθηκε ο Nicola Battilana, διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ. Μεταξύ άλλων, είπε ότι έχει ωριμάσει το έργο της διασύνδεσης με τη Β. Μακεδονία, για το οποίο σύντομα αναμένονται οι περιβαλοντικές άδειες και θα ακολουθήσει το market test, ενώ σύντομα επίσης θα υλοποιηθεί η διασύνδεση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου με τον αγωγό ΤΑΡ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Giorgis

    Όλα τα λιγνιτικά μαζί δεν φτάνουν τα 4,5 γιγαβάτ και όλη η εγκατεστημένη ισχύς της χώρας δεν φτάνει τα 13 γιγαβάτ. Κι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για 11.000 μικρά και μεγάλα έργα συνολικής ισχύος 76 γιγαβάτ? Ποιος θα καταναλώσει αυτή την ενέργεια και κυρίως με ποιες γραμμές μεταφοράς θα μεταφέρεται αν υποθέσουμε ότι θα πηγαίνει για εξαγωγή?
    Μακάρι δηλαδή αλλά δεν το βλέπω στο ορατό μέλλον.
    \"Στόχος είναι, το 2024 οι Κυκλάδες και έως το 2030 όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου, να τροφοδοτούνται από το ηπειρωτικό σύστημα.\" Στόχος έπρεπε να είναι η διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα για ανταλλαγή ενέργειας, κάτι που θα απαιτούσε μικρότερης ισχύος γραμμές και μικρότερες απώλειες αφού τα νησιά θα αυτοκατανάλωναν την ενέργεια από τις ΑΠΕ που θα ήταν υποχρεωμένα να εγκαταστήσουν. Έτσι η μεταφορά θα αφορούσε τυχόν έλλειμμα ή περίσσευμα ενέργειας μόνο, μετά κι από τη χρήση αποθηκών ενέργειας που θα μείωναν περαιτέρω την ανάγκη της κοστοβόρας και ενεργοβόρας μεταφοράς.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει