Νέες επιβαρύνσεις στην αγορά των ακινήτων έρχονται από την Πέμπτη 1η Ιουλίου. Αν και το οικονομικό επιτελείο διατηρεί προς το παρόν «παγωμένες» τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, η επιβολή ΦΠΑ 23% για πρώτη φορά στις αμοιβές των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων και των άμισθων υποθηκοφυλάκων που προβλέπεται με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, ανεβάζει κατά 20% τα πρόσθετα έξοδα στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τα οποία δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Η αύξηση του ΦΠΑ από 21% σε 23% επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την αγορά δευτερεύουσας ή εξοχικής νεόδμητης κατοικίας. Με το νέο φορολογικό πλαίσιο από 1ης Ιουλίου τα έξοδα αγοράς ακινήτων γίνονται πιο «τσουχτερά» αφού:Η αμοιβή του δικηγόρου η οποία κυμαίνεται από 0,5% έως 1% επί της αξίας του ακινήτου θα επιβαρύνεται πλέον με ΦΠΑ 23%.

Στον φόρο υπάγεται το συνολικό ποσό που καταβάλλεται ως προείσπραξη στους δικηγορικούς συλλόγους όταν αυτό προβλέπεται όπως επίσης και κάθε άλλο ποσό που προεισπράττεται συμπληρωματικά ή ανεξάρτητα και αυτοτελώς από αυτό ως αμοιβή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

 Για παράδειγμα, η αμοιβή του δικηγόρου για την αγορά μιας κατοικίας 120.000 ευρώ, ανέρχεται σήμερα σε 600 ευρώ. Από την 1η Ιουλίου με ΦΠΑ 23% ανεβαίνει στα 738 ευρώ.ΦΠΑ 23% επιβάλλεται για πρώτη φορά στην αμοιβή του συμβολαιογράφου η οποία έχει προσδιοριστεί στο 1% επί της αξίας του ακινήτου.

Η αμοιβή του συμβολαιογράφου για τη σύνταξη ενός συμβολαίου αγοραπωλησίας ακινήτου αξίας 150.000 ευρώ σήμερα είναι 1.500 ευρώ, ενώ με ΦΠΑ εκτοξεύεται στα 1.845 ευρώ.Στα έξοδα αγοράς ακινήτου συμπεριλαμβάνονται ακόμη:

Τα μεσιτικά, τα οποία μπορεί να φτάσουν στο 2% επί της (πραγματικής) αξίας του ακινήτου. Κι αυτά θα είναι αυξημένα καθώς επιβαρύνονται με ΦΠΑ ο οποίος αυξάνεται από 21% σε 23%.

Διάφορα έξοδα όπως τα έξοδα του υποθηκοφυλακείου ή του κτηματολογίου (τουλάχιστον 0,475% επί της αξίας του ακινήτου) αλλά και το τέλος μεταγραφής στο ταμείο Νομικών το οποίο επίσης αντιστοιχεί στο 0,125% επί της αξίας του ακινήτου.

Πηγή: Ημερησία