Την επιβάρυνση του νεοσυσταθέντος Εγγυητικού Κεφαλαίου κατά 65% για την ικανοποίηση της απαίτησης των ασφαλισμένων των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, που δεν θα καλυφθούν από τα περιουσιακά στοιχεία των δύο εταιρειών, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή. Η προβλεπόμενη επιβάρυνση έχει προκαλέσει την κάθετη αντίδραση της ασφαλιστικής αγοράς, που επιμένει στη μη αναδρομικότητα του Εγγυητικού Κεφαλαίου, στο βαθμό που όπως σημειώνει θα οδηγήσει σε υπέρμετρη επιβάρυνση του ασφαλιστικού προϊόντος.

Το υπουργείο Οικονομικών προκρίνει τη διαδικασία πώλησης του χαρτοφυλακίου τόσο της Ασπίς Πρόνοια όσο και της Commercial Value σε υποψήφιο ανάδοχο, ο οποίος θα προτείνει τη μείωση των υφιστάμενων απαιτήσεων των ασφαλισμένων με βάση το εισηγητικό σχέδιο αναμόρφωσης παροχών του Επόπτη Χαρτοφυλακίων Ζωής, δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεων. Η μείωση κάθε κατηγορίας απαιτήσεων, όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο, μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος του συμβολαίου και το σχετικό αποθεματικό, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα διαφορετικού χειρισμού για τα ασφαλιστήρια περιοδικών ή εφάπαξ καταβολών, ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν σχηματιστεί.

Το νομοσχέδιο προβλέπει καταληκτική ημερομηνία ενός έτους από τη δημοσίευση του νόμου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου, ενώ στην περίπτωση που η μεταβίβαση δεν επιτευχθεί, το χαρτοφυλάκιο ζωής τίθεται σε ασφαλιστική εκκαθάριση. Η διαδικασία μεταβίβασης δεν είναι υποχρεωτική για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη λύση του συμβολαίου τους και την υπαγωγή των απαιτήσεών τους στην ασφαλιστική εκκαθάριση.

Πηγή: insuranceworld.gr