«Το τοπίο του προϋπολογισμού του 2021 είναι κατεξοχήν αβέβαιο» δηλώνει ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι  «έχουμε από τη μια μεριά την ύφεση που ακόμα δεν ξέρουμε την έκτασή της γιατί αυτό θα εξαρτηθεί και από τον τουρισμό και από το τι θα συμβεί το φθινόπωρο από πλευράς κορονοϊού, έχουμε επίσης την αβεβαιότητα που προκαλεί η μεταφερόμενη δημοσιονομική πληγή του 2020 στο φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του 2021 (που στηρίζεται στο 2020 και θα χτυπήσει τα έσοδα της επόμενης χρονιάς), έχουμε την αβεβαιότητα των κανόνων στην Ευρώπη που θα τους μάθουμε μετά το Συμβούλιο Κορυφής και έχουμε τέλος και το μεγάλο χρηματοδοτικό πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπεται ένα κομμάτι του να αρχίσει να απορροφάται από το 2021. Επειδή ακριβώς λοιπόν δεν έχουμε όλες τις συντεταγμένες, όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι προσωρινά και αφορούν το 2020 και όχι το 2021».

Το μέλος της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ωστόσο πως «ασφαλιστικές εισφορές όμως θα μειωθούν το 2021. Το είπε ο πρωθυπουργός και είναι δέσμευση για εμάς. Τον Σεπτέμβριο ή το πολύ πριν την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού περιμένουμε να κλειδώσουν οι αποφάσεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2021».