Ιδιαίτερη αυξημένη ήταν κατά τη διάρκεια της καραντίνας η κατανάλωση παγωτού.

«Η κατανάλωση στο σπίτι για όλη την οικογένεια ήταν αυξημένη ιδιαίτερα κατά την περίοδο του εγκλεισμού και πράγματι ο κόσμος έφαγε περισσότερα παγωτά. Φαίνεται πως είχαμε την ανάγκη από γεύση και δροσιά και επιπλέον ήταν εύκολο να τα προμηθευτεί κάποιος από τα ψυγεία της γειτονιάς επιστρέφοντας στο σπίτι από τον περίπατο που ήταν και η μοναδική έξοδος. Δυστυχώς όμως θα μειωθεί η πώληση στους τουριστικούς προορισμούς».

Αυτό είπε λέει μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο ο Παναγιώτης Τσινάβος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης παγωτοβιομηχανίας των Σερρών Κρι-Κρι και μέλος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας.

Το καλό παγωτό είναι ένα υγιεινό και ευχάριστο γλύκισμα, που αποτελείται από γάλα, έχει θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες και αποτελεί όχι μόνο ευχάριστη αλλά και υγιεινή τροφή, εξηγεί ο κ. Τσινάβος, σύμφωνα με τον οποίο στο εξωτερικό κάνει θραύση η γεύση «γιαούρτι».

«Η αγωνία για εμάς που ασχολούμαστε με το παγωτό είναι να είναι ποιοτικό, γευστικό, υγιεινό, κάτι που να θέλει να γευτεί ο καταναλωτής και να του προσφέρει ευχαρίστηση. Τελευταία, μάλιστα, το παγωτό με κύριο φορέα το ελληνικό γιαούρτι εξάγεται από τις Σέρρες σε τουλάχιστον 24 χώρες της Ευρώπης με την Ιταλία που θεωρείται και χώρα παγωτού να βρίσκεται στις πρώτες που εισάγουν το ελληνικό γιαουρτο- παγωτό» σημειώνει ο κ. Τσινάβος.

Το παγωτό όταν δεν υπήρχε ρεύμα

«Η εταιρεία μας ξεκίνησε το 1954. Τον πρώτο καιρό που δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, το παγωτό γινόταν σε βαρελάκι που το γύριζαν με πάγο και αλάτι ως ψυκτικό μέσο και η διανομή γινόταν με τα καρότσια. Οι παλιότεροι θα θυμούνται τα παραδοσιακά υπαίθρια κινούμενα παγωτατζίδικα στις γειτονιές που πουλούσαν παγωτά», λέει ο κ. Τσινάβος και σημειώνει πως η απλότητα της εποχής εκείνης έδωσε τη θέση της σε μια εποχή όπου πλέον υπάρχει παγωτό για κάθε γούστο!

«Είχαμε πριν από εξήντα χρόνια το κασάτο, ήταν ένα σάντουιτς με βάφλες και γάλα και ήταν το πρώτο προϊόν που έβγαλε ο πατέρας μου. Είναι ένα τοπικό προϊόν, ιδιαίτερα γνωστό στις Σέρρες και την ευρύτερη περιοχή. Οι τάσεις σήμερα είναι πολλές, οι νέες γεύσεις εκατοντάδες, πιο… λάιτ, πιο σύγχρονες τάσεις με γλυκαντικές ουσίες αντί ζάχαρης χωρίς λακτόζη κτλ», εξηγεί ο κ. Τσινάβος.

(φωτογραφίες από Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων)