Με επιτόκιο 8,76% θα επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο

Όταν το Δημόσιο καθυστερεί να επιστρέψει φόρους θα πληρώνει τόκο 6%


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΡΓΑΣΙΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ
11:32
07/01/2014
Με επιτόκιο 8,76% θα επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο
2
loading

Με επιτόκιο 8,76% θα επιβαρύνονται σε ετήσια βάση οι φορολογούμενοι που καθυστερούν να καταβάλουν τους φόρους τους, ενώ όταν το Δημόσιο καθυστερεί να επιστρέψει φόρους θα πληρώνει τόκο 6%.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα καθορίστηκε το επιτόκιο για τον υπολογισμό των τόκων που θα επιβάλει το Δημόσιο για την καθυστέρηση πληρωμής των φόρων σε 8,51 μονάδες ετησίως με προσαύξηση κατά το επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Το επιτόκιο αυτό από τις 13/11/2013 οπότε επήλθε η τελευταία μεταβολή είναι 0,25%, με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται σε 0,25+8,51=8,76%. Το επιτόκιο αυτό θα βαρύνει τις φοροοφειλές ξεχωριστά από το πρόστιμο του 10% της οφειλής που με την πάροδο της διετίας θα φθάνει έως το 30% της οφειλής.

Βάσει της ίδιας απόφασης όταν το Δημόσιο καθυστερεί να επιστρέψει φόρους θα καταβάλει στον φορολογούμενο τόκο 6% (0,25+5,75).

Σημειώνεται πως το Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέφει τα ποσά φόρων ή ΦΠΑ που οφείλει μέσα σε 90 ημέρες. Το 90ήμερο θα μετράει από την ημερομηνία της αίτησης μέχρι την ημερομηνία που οι αρμόδιες υπηρεσίες θα στείλουν ειδοποίησης στον φορολογούμενο να προσκομίσει τα δικαιολογητικά για έλεγχο .

Τα ποσά των επιστροφών θα συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου της επιστροφής. Σε περίπτωση δε καθυστέρησης έστω και μίας ημέρας μετά την 90η ο τόκος θα υπολογίζεται και για τις 90 ημέρες που το Δημόσιο είχε στην διάθεσή του για να επιστρέψει τον φόρο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

    ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΜΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ !! ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ !!

  2. avatar ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

    ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ..............

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει