«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την αντιμετώπιση κάθε παθογένειας που γεννά ακρίβεια, όμως δεν μπορεί να μην στιγματίζει τη μιζέρια που εκπέμπουν κάποιοι» δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, απαντώντας σήμερα στις επικρίσεις της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνας Ξηροτύρη ότι δεν έχει γίνει τίποτε για τη μείωση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης για τα νοικοκυριά.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, παρουσιάζοντας πίνακες για την πορεία των τιμών το τελευταίο δωδεκάμηνο, ο κ. Σκορδάς είπε ότι η μελέτη των στοιχείων δείχνει και για τον πλέον δύσπιστο, ότι οι τιμές μειώνονται.

«Δεν βοηθάμε τους πολίτες με το να αμφισβητούμε την αλήθεια. Δεν αμφισβήτησε κανένας μας ότι υπάρχει πρόβλημα φτώχειας στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων.

Άλλο πράγμα αυτό και άλλο πράγμα να συζητάμε για το τι κάνουν οι τιμές. Θέλουμε δεν θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα, τα στοιχεία δεν είναι του υπουργείου, είναι της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat» είπε ο κ. Σκορδάς, προσθέτοντας πάντως ότι η κυβέρνηση, παρόλα αυτά, δεν εφησυχάζει.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης απευθύνθηκε στη βουλευτή λέγοντας: «Δεν ψηφίσατε μαζί μας την αναθεώρηση της αγορανομικής νομοθεσίας; Δεν ψηφίσατε μαζί μας την αναθεώρηση των υγειονομικών διατάξεων; Δεν ψηφίσατε μαζί μας τη μετατροπή των δημοσίων συμβάσεων σε ηλεκτρονικές;

Δεν ψηφίσατε τη θέσπιση τεσσάρων εκπτωτικών περιόδων; Δεν είναι αυτά, μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας; Δεν μπορείτε να λέτε “δεν έκανε η κυβέρνηση τίποτα”, όταν έχει κάνει όλα αυτά και μάλιστα με την ψήφο σας. Δεν μπορείτε να μην βλέπετε τα πρόστιμα που μπήκανε για τις ενδοομιλικές τιμολογήσεις, δεν μπορείτε να διαφωνείτε με τη δημιουργία του συντονιστικού κέντρου για το παρεμπόριο, ούτε για τις πρωτοβουλίες του Συνηγόρου του Καταναλωτή και της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

«Είναι ψευδές ότι ανοίξαμε την αγορά καταναλωτή στο Ρέντη και, χιλιάδες κόσμος, από όλη τη Δυτική Αθήνα, ψωνίζει σε τιμές χονδρικής; Είναι κρίμα να λέτε ότι δεν έγινε τίποτα. Είναι κρίμα να επιχειρείτε να αποδομήσετε μια προσπάθεια που παράγει αποτελέσματα.

Και κοιτάξτε πού έχουμε φθάσει, επειδή είναι οφθαλμοφανές ότι οι τιμές πέφτουν, κάποιοι έχουν αρχίσει τις τελευταίες ημέρες που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ τα αποτελέσματα για τις τιμές, να κάνουν κριτική και να θέτουν ερωτήματα για τις αρνητικές συνέπειες του αποπληθωρισμού.

Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βγάλαμε. Δείτε τα στοιχεία. Θέλουμε εποικοδομητική κριτική. Η κυβέρνηση, ούτε πανηγυρίζει, ούτε εφησυχάζει. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση κάθε παθογένειας που γεννά ακρίβεια, όμως δεν μπορούμε να μην στιγματίσουμε την μιζέρια που εκπέμπουν κάποιοι» είπε ακόμη ο υφυπουργός.

Η βουλευτής αναφέρθηκε στο φαινόμενο φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, εμμένοντας ότι οι τιμές στο καλάθι της νοικοκυράς δεν έχουν πέσει. Είπε ακόμη ότι αυτό πρέπει να είναι ο εφιάλτης της κυβέρνησης, που έπρεπε να έχει πάρει μέτρα. Είπε ακόμη ότι, με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των προϊόντων είτε παραμένουν σταθερές, είτε αυξάνονται. Κάλεσε δε τον κ. Σκορδά να μην μπερδεύει τις τιμές στα είδη ένδυσης και υπόδησης, στα οποία πράγματι υπάρχει πτώση, διότι στα βασικά προϊόντα υπάρχει αύξηση κατά 5,1%.

Η κ. Ξηροτύρη κατηγόρησε την επιτροπή Ανταγωνισμού ότι καθυστέρησε να ενεργοποιηθεί. Ζήτησε μείωση του περιθωρίου κέρδους των χονδρεμπόρων και των μεσαζόντων και αντιμετώπιση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων προϊόντων. Ζήτησε ενίσχυση των λαϊκών αγορών και της προώθησης των αγορών των παραγωγών, τη μείωση του ενεργειακού κόστους στα θέματα της αγροτικής παραγωγής και να εξεταστούν τα προβλήματα της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της δουλειάς τους.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ επισήμανε ότι πρέπει να ελεγχθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού επιχειρήσεις που ακολουθούν αντιανταγωνιστικές πρακτικές, ιδίως στον τομέα των σούπερ μάρκετ και των στρεβλώσεων στο λιανικό εμπόριο, στην επεξεργασία των τροφίμων, στα οικοδομικά υλικά, στις υπηρεσίες, στον τομέα του τουρισμού.