Επίδομα 800 ευρώ: Πώς και πότε θα το λάβουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα από την ΑΑΔΕ - Τι θα προβλέπει η υπουργική απόφαση


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:32
06/04/2020
Επίδομα 800 ευρώ: Πώς και πότε θα το λάβουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες
8
loading

Άλλη μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα «φιλοξενείται» από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενεργοποιείται τις επόμενες ώρες.

Μέσω της πλατφόρμας αυτής θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους περίπου 750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων –ανεξαρτήτως νομικής μορφής- που απασχολούν έως και 5 άτομα προσωπικό προκειμένου να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ. Από την πλατφόρμα εξαιρούνται οι επιστήμονες οι οποίοι για το μήνα Απρίλιο δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ εφόσον λάβουν μέρος στα επιδοτούμενα σεμινάρια τηλε-εκπαίδευσης. Η καταβολή των 800 ευρώ θα γίνει μέσα στον Απρίλιο, πιθανότατα μετά το Πάσχα.

Στην υπουργική απόφαση, η οποία θα εκδοθεί ενδεχομένως και σήμερα θα καθοριστούν προϋποθέσεις και τα κριτήρια χορήγησης της έκτακτης ενίσχυσης ειδικού σκοπού και στους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

Μεταξύ άλλων η απόφαση θα προβλέπει:

 • Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, η αποζημίωση των 800 ευρώ θα καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερών.
 • Δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι αυτοαπασχολούμενοι, και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων κάθε νομικής μορφής. Θα εξαιρούνται μόνο οι ανώνυμες εταιρείες.
 • Προϋπόθεση είναι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να απασχολούν έως πέντε άτομα προσωπικό.
 • Δεν θα καταβληθεί επίδομα 800 ευρώ σε όσους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ κατά τους τελευταίους έξι μήνες.
 • Σε περίπτωση εταιρείας, το επίδομα των 800 ευρώ καταβάλλεται στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό του νομικού προσώπου. Αυτό σημαίνει ότι σε μια ομόρρυθμη εταιρεία, ή σε μια ετερόρρυθμη εταιρεία, δεν θα δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ για κάθε εταίρο χωριστά αλλά μια φορά στο όνομα της επιχείρησης ανεξαρτήτως αν η ΟΕ, η ΕΕ και η ΙΚΕ έχουν περισσότερους από έναν εταίρους ή μετόχους.
 • Για τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται πρόγραμμα τηλε-κατάρτισης, διάρκειας 30 ημερών, με αμοιβή 600 ευρώ η οποία επίσης θα καταβληθεί σε δύο δόσεις μέσα στον Απρίλιο με το ποσό των 400 ευρώ να δίνεται προκαταβολικά.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Ντενίζ

  Εμένα μου έκανε ο λογιστής μου τέλη Μαρτίου σαν ελεύθερος επαγγελματίας χωρίς προσωπικό και μου είπε ότι εγκρίθηκε η αίτηση.θα πρέπει να ξανακάνω κάτι?ας απάντηση κάποιος αν γνωρίζει πάω να σκάσω. Ο λογιστής μου λέει δεν ξέρει.

  1. avatar πολυβιος σιλβεστρος

   Τα ιδια μου ειπε και μενα

 2. avatar Να δω και τους …

  ..επιχειρηματίες των μπουζουκομαγαζων ...με τα τοοοοοσα ..μεγαλεία ...στην ουρά για τα 800!!!..αλλα θα τα πιστωσουν οι λογιστές τους ε;; κακως...να πάνε να πάρουν... μόνοι...ένας ..ένας... στη σειρά Νίκομ...... (κάντε οικονομία...να τη βγάλετε ... γιατί όλα εδω θα τα ..πληρώσετε.. και έχετε απόθεμα ευχών..για περαιτερω)

 3. avatar Γιάννης 1

  Ντροπή σας!!!!ρεεε ντροπη σας !!!!
  Πως θα ψωνίσουμε να φάμε ρε αλήτες πως θα πληρώσουμε δεη και τις υπόλοιπες [...]
  Δεν έχω λογια μόνο νεύρα και αηδια

  1. avatar Γιώργοςςς

   Απαράδεκτο σε ότι αφορά μη λείψεις τα 800 ευρώ για τις επιχείρησης με πάνω από 5 εργαζομένους πόσο μάλιστα όταν η επιχείρηση αυτή λειτουργεί σε 24ωρη βάση.!!!

 4. avatar Ιέραξ

  Το γεγονός ότι οι βουλευτές δεν κόβουν το 50% του μισθού τους ( με νόμο)ενώ κόβουν στο εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα και πιθανόν στο δημόσιο δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ξανά φορτώσει την Χρεοκοπία πάλι ΜΟΝΟ στον πολίτη...αυτοί πάλι στον αφρό και στο απυρόβλητο.

 5. avatar Εταιρίες με πάνω από 5 εργαζόμενους

  Η ξεφτίλα σε όλο της το μεγαλείο! Δηλαδή μια επιχείρηση κλειστή εδώ και ένα μήνα και με προοπτική να μείνει κλειστή για πολύ ακόμα, δεν λαμβάνει οικονομική βοήθεια επειδή απασχολεί πάνω από 5 εργαζόμενους! Επειδή προσφέρω θέσεις εργασίας τιμωρούμαι! Συγχαρητήρια στους ξεφτίλες,τους εύχομαι από καρδιάς τα χειρότερα. Εγώ πως θα ζήσω δηλαδή;

 6. avatar εταιρίες πάνω από 5 εργαζόμενους

  Δηλαδή οι εταιρίες που απασχολούν πάνω από 5 εργαζόμενους πάει να πει ότι οι εταίροι είναι εκατομμυριούχοι;γιατί δε λαμβάνουν κάποιο επίδομα;γιατί δεν προβλέπεται κάτι;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει