Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι στις Βρυξέλλες τού έκαναν σαφές πως οι ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών παραμένουν ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Αναφερόμενος στις χθεσινές επαφές του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο και υπουργών με το Κολέγιο των Επιτρόπων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αναγνωρίζουν τις προσπάθειες, που καταβάλλει η Κύπρος για αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας.

«Την κύρια ευθύνη για να διορθωθούν τα λάθη και οι στρεβλώσεις στην οικονομία την έχουμε εμείς», δήλωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός.

Σημειώνεται ότι η εκταμίευση της δόσης των 185 εκατομμυρίων ευρώ, για το τέλος Δεκεμβρίου, περνά μέσω της έγκρισης από το υπουργικό συμβούλιο του πλάνου ιδιωτικοποιήσεων.

Παραμένει, είπε, ως «προϋπόθεση η κατάρτιση ενός πλάνου αποκρατικοποιήσεων, που δεν θα οδηγούν σε ξεπούλημα ημικρατικών οργανισμών, αλλά στην ενδυνάμωσή τους με τρόπο που να διασφαλίζονται τόσο τα συμφέροντα των εργαζομένων όσο και τα αναγκαία έσοδα του κράτους».

Σημειώνεται ότι η εκταμίευση της δόσης των 185 εκατομμυρίων ευρώ για το τέλος Δεκεμβρίου, περνά μέσα από την έγκριση του πλάνου ιδιωτικοποιήσεων από το υπουργικό συμβούλιο.

Πάντως, στη Λευκωσία υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων είναι και ο βασικός εταίρος της κυβέρνησης, το ΔΗΚΟ, αλλά και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.